Список на гувернери на Пенсилванија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Гувернер на Пенсилванија
Standard of the Governor of Pennsylvania.svg
Знаме на гувернерот
Photo Tom Corbett
Функционер
Том Корбет

од 18 јануари, 2011
Резиденција Гувернерска вила
Мандат четири години, може да се наследни самиот само еднаш
Прв функционер Томас Мифлин
Основана 21 декември, 1790
Заменик Џим Каули
Плата $174,914 (2010)[1]
Портал governor.state.pa.us

Гувернерот на Заедницата на Пенсилванија ја има главната функција во извршната гранка на пенсилванската влада[2] и е, исто така, врховен командант на државната армија.[3]

Обврска на гувернерот е да ги спроведува државните закони и тој има моќ за ставање вето на изгласаните закони од пенсилванскиот парламент.[4] Гувернерот може да одобри помилување, освен во случај на импичмент, и само кога истото помилување е препорачано од советот за помилувања.[5]

Пенсилванија имала седум претседатели и 46 гувернери, од кои двајца гувернери служеле не последователни мандати. Вкупно 55 мандати на двете позиции. Најголемиот мандат го отслужил првиот гувернер, Томас Мифлин, кој ја задржал оваа позиција полни три мандати како гувернер додатно на двете години отслужени како претседател. Накраткиот мандат му припаѓа на Џон Бел кој се задржал на оваа позиција само 19 дена откако неговиот претходник поднел оставка. Моменталниот гувернер на Пенсилванија е Том Корбет чиј мандат започна на 18 јануари, 2011.

Гувернери[уреди]

Пенсилванија била една од оригиналните тринаесет колонии и била примена како држава на 12 декември, 1787. Пред прогласувањето на независност, Пенсилванија била колонија на кралството Велика Британија.

Претседателите на врховниот извршен совет[уреди]

Бенџамин Френклин, шестиот претседател на Пенсилванија

Врховниот извршен совет на извршителната гранка, на чело со претседателот,[6] бил формиран од првиот устав на Пенсилванија во 1776. Претседателот бил избиран на годишно ниво од страна на советот, иако немало конкретни мандатни ограничувања.[7]

Оригиналниот устав од 1776 ја создал позицијата вицепретседател иако никој не ја превземал функцијата на претседател во случај тој да се откаже., што се случило четири пати.

# Претседател Почеток Крај Вицепретседател
1 Томас Вартон Џуниор 5 март, 1777 23 мај, 1778
[note 1]
Џорџ Брајан
2 Џорџ Брајан 23 мај, 1778 1 декември, 1778 дејствувал како претседател
[note 2]
3 Џозеф Рид 1 декември, 1778 15 ноември, 1781 Џорџ Брајан
[note 3]
Метју Смит
[note 3]
Вилијам Мур
4 Вилијам Мур 15 ноември, 1781 7 ноември, 1782 Џејмс Потер
5 Џон Дикинсон 7 ноември, 1782 18 октомври, 1785 Џејмс Јуинг
Џејмс Ирвин
[note 3]
Чарлс Бидл
6 Бенџамин Френклин 18 октомври, 1785 5 ноември, 1788 Чарлс Бидл
Питер Маленберг
[note 3]
Дејвид Ридик
7 Томас Мифлин 5 ноември, 1788 21 декември, 1790 Џорџ Рос

Гувернери на заедницата на Пенсилванија[уреди]

Томас Мифлин, последниот претседател и првиот гувернер на Пенсилванија.
Томас Мекин, вториот гувернер на Пенсилванија, претседател на Делавер и претседател на континенталниот конгрес.
Ендру Грег Куртин, 15 гувернер на Пенсилванија и амбасадор на САД во Русија.
Џон В. Гери, 16 гувернер на Пенсилванија и првиот градоначалник на Сан Франциско, Калифорнија.
Дик Торнбург, 41 гувернер на Пенсилванија и јавен обвинител на САД.
Том Риџи, 43 гувернер на Пенсилванија и првиот секретар за домашна безбедност на САД.

Со укинувањето на уставот од 1790 година, функцијата претседател била заменета со гувернер,[8] и бил поставен три годишен мандат кој започнувал на третиот вторник во декември, односно веднаш по изборите и не им било да служат повеќе од девет години.[9] Уставот од 1838 го поместил стартот на гувернерскиот мандат на третиот вторник во јануари, односно по изборите, и им дозволил на гувернерите да бидат на оваа функција најмногу шест години.[10] Членот 2 од уставот од 1838 го продолжил мандатот на гувернерот на четири години и забранил гувернерите да служат повеќе мандати во низа.[11] Моменталниот устав од 1968 го променив ова дозволуваќи им на гувернерите да служат два последователни мандати.[12] Нема лимит на тоа колку мандати може да опслужи еден ист гувернер сè додека постои пауза од 4 години после секој втор мандат.

Доколку канцеларијата на гувернерот остане празна поради смрт, оставка или импичмент на истиот, заменикот гувернер ја превзмема функцијата до истекот на мандатот. Доколку гувернерот привремено не може да ја извршува својата работа, неговите активности ги превзема заменик гувернерот сè додека изгласаниот гувернер не се врати на својата позиција.[13] Доколку и двете фукнции останат без нивни претставник, претседателот pro tempore на државниот сенат станува гувернер.[14] Позицијата на заменик гувернерот била креирана со уставот од 1874. Пред тоа, спикерот на државниот сенат ги превземал должностите на гувернерот доколку канцеларијата остане празна. До уставот од 1968, заменик гувернерот можел само да се однесува како гувернер за време на замената, но со овој устав тој станува гувернер доколку нема кој да ја извршува фукнцијата. Само еднаш, на подолг период, гувернерската канцеларија останала празна, односно 17 дена во 1848 немало кој да ја извршува функцијата по смртта на тогашниот гувернер. Гувернерите и нивните заменици се избираат на исто гласачко ливче.[15]

# Гувернер Почеток Крај Партија Заменик гувернер
[note 4]
Мандати
[note 5]
1 Томас Мифлин 21 декември, 1790 17 декември, 1799 Ниедна
[note 6]
Никој 3
[note 7]
2 Томас Мекин 17 декември, 1799 20 декември, 1808 Демократски-
републиканец
3
3 Сајмон Снајдер 20 декември, 1808 16 декември, 1817 Демократски-
републиканец
3
4 Вилијам Финдлеј 16 декември, 1817 19 декември, 1820 Демократски-
републиканец
1
5 Џозеф Хистер 19 декември, 1820 16 декември, 1823 Демократски-
републиканец
1
6 Џон Ендру Шулз 16 декември, 1823 15 декември, 1829 Демократски-
републиканец
2
7 Џорџ Вулф 15 декември, 1829 15 декември, 1835 Демократски-
републиканец
2
8 Џозеф Ритнер 15 декември, 1835 15 јануари, 1839 Анти-Масонец 1
[note 8]
9 Дејвид Р. Портер 15 јануари, 1839 21 јануари, 1845 Демократ 2
[note 9]
10 Френцис Р. Шунк 21 јануари, 1845 9 јули, 1848 Демократ 1+12
[note 10]
Празна канцеларија 9 јули, 1848 26 јули, 1848
[note 11]
11 Вилијам Ф. Џонстон 26 јули, 1848 20 јануари, 1852 Виг 1+12
[note 12]
12 Вилијам Биглер 20 јануари, 1852 16 јануари, 1855 Демократ 1
13 Џејмс Полок 16 јануари, 1855 19 јануари, 1858 Виг 1
14 Вилијам Ф. Пакер 19 јануари, 1858 15 јануари, 1861 Демократ 1
15 Ендру Грег Кјуртин 15 јануари, 1861 15 јануари, 1867 Републиканец 2
16 Џон В. Гери 15 јануари, 1867 21 јануари, 1873 Републиканец 2
17 Џон Ф. Хартранфт 21 јануари, 1873 21 јануари, 1879 Републиканец Никој 2
[note 13]
Џон Лата
18 Хенри М. Хојт 21 јануари, 1879 16 јануари, 1883 Републиканец Чарлс Ворен Стоун 1
19 Роберт И. Патисон 16 јануари, 1883 18 јануари, 1887 Демократ Чонси Форвард Блек 1
20 Џејмс А. Бивер 18 јануари, 1887 20 јануари, 1891 Републиканец Вилијам Т. Дејвис 1
19 Роберт И. Патисон 20 јануари, 1891 15 јануари, 1895 Демократ Луис Артур Вотрис 1
21 Даниел Х. Хастингс 15 јануари, 1895 17 јануари, 1899 Републиканец Волтер Лајон 1
22 Вилијам А. Стоун 17 јануари, 1899 20 јануари, 1903 Републиканец Џон П. С. Гобин 1
23 Семјуел В. Пенпејкер]] 20 јануари, 1903 15 јануари, 1907 Републиканец Вилијам М. Браун 1
24 Едвин Сиднеј Стјуарт 15 јануари, 1907 17 јануари, 1911 Републиканец Роберт С. Марфи 1
25 Џон К. Тенер 17 јануари, 1911 19 јануари, 1915 Републиканец Џон Меримен Рејнолдс 1
26 Мартин Грув 19 јануари, 1915 21 јануари, 1919 Републиканец Френк Б. Меклеин 1
27 Вилијам Камерон Спроул 21 јануари, 1919 16 јануари, 1923 Републиканец Едвард И. Бидлмен 1
28 Гифорд Пинчот 16 јануари, 1923 18 јануари, 1927 Републиканец Дејвид Џ. Дејвис 1
29 Џон Стучел Фишер 18 јануари, 1927 20 јануари, 1931 Републиканец Артур Џејмс 1
28 Гифорд Пинчот 20 јануари, 1931 15 јануари, 1935 Републиканец Едвард К. Шенон 1
30 Џорџ Ховард Ерл III 15 јануари, 1935 17 јануари, 1939 Демократ Томас Кенеди 1
31 Артур Џејмс 17 јануари, 1939 19 јануари, 1943 Републиканец Семјуел С. Луис 1
32 Едвард Мартин 19 јануари, 1943 2 јануари, 1947 Републиканец Џон К. Бел Џуниор 12
[note 14]
33 Џон К. Бел Џуниор 2 јануари, 1947 21 јануари, 1947 Републиканец нема 12
[note 15]
34 Џејмс Х. Даф 21 јануари, 1947 16 јануари, 1951 Републиканец Дениел Б. Стриклер 1
35 Џон С. Фајн 16 јануари, 1951 18 јануари, 1955 Републиканец Лојд Х. Вуд 1
36 Џорџ М. Лидер 18 јануари, 1955 20 јануари, 1959 Демократ Рој И. Фармен 1
37 Дејвид Л. Лоренс 20 јануари, 1959 15 јануари, 1963 Демократ Џон Морган Дејвис 1
38 Вилијам Скрентон 15 јануари, 1963 17 јануари, 1967 Републиканец Рејмонд П. Шафер 1
39 Рејмонд П. Шафер 17 јануари, 1967 19 јануари, 1971 Републиканец Рејмонд Џ. Бродрик 1
40 Милтон Шап 19 јануари, 1971 16 јануари, 1979 Демократ Ернст П. Клајн 2
[note 16]
41 Дик Торнбург 16 јануари, 1979 20 јануари, 1987 Републиканец Вилијам Скрентон III 2
42 Роберт П. Кејси 20 јануари, 1987 17 јануари, 1995 Демократ Марк Сингел 2
[note 17]
43 Том Риџи 17 јануари, 1995 5 октомври, 2001 Републиканец Марк С. Швикер 1+12
[note 18]
44 Марк С. Швикер 5 октомври, 2001 21 јануари, 2003 Републиканец Роберт [[Robert Џабелир 12
[note 19]
45 Ед Рендер 21 јануари, 2003 18 јануари, 2011 Демократ Кетрин Бејкер Нол 2
Џо Скарнати
46 Том Корбет 18 јануари, 2011 во тек Републиканец Џим Колеј 1
[note 20]

Други високи позиции[уреди]

Име Мандат Конгрес на САД Други функции Извор
Претставнички дом на САД Сенат
Џозеф Рид 1778–1781 Делегат во континенталниот конгрес; избран од претставничкиот дом на САД, но подоцна одбиен како делегат. [18]
Џон Дикинсон 1782–1785 Претседател на Делавер, делегат од Делавер во континенталниот конгрес, делегат од Пенсилванија на континенталниот конгрес [19]
Бенџамин Френклин 1785–1788 Амбасадор на САД во Франција, амбасадот на САД во Шведска [20]
Томас Мифлин 1790–1799 Претседател на континенталниот конгрес [21]
Томас Мекин 1799–1808 Претседател на Делавер, претседател на континенталниот конгрес [22]
Сајмон Снајдер 1808–1817 Некои извори велат дека бил избран за сенатор на САД, а други дека само како сенатор на Пенсилванија. Биографскиот директориум на конгресот на САД нема записи за негов мандат во сенатот на САД. [23]
Вилијам Финдлеј 1817–1820 С [24]
Џозеф Хистер 1820–1823 К† [25]
Џорџ Вулф 1829–1835 К† [26]
Вилијам Биглер 1852–1855 С [27]
Џејмс Полок 1855–1858 К [28]
Ендру Грег Куртин 1861–1867 Х Амбасадор на САД во Русија [29]
Џон В. Гери 1867–1876 Гувернер на територијата Канзас [30]
Вилијам А. Стоун 1899–1903 Х† [31]
Џон К. Тенер 1911–1915 Х† [32]
Џорџ Хауард Ерл III 1935–1939 Амбасадор на САД во Австралија [33]
Едвард Мартин 1943–1947 С [34]
Џејмс Х. Даф 1947–1951 С [35]
Вилијам Скрентон 1963–1967 Х Амбасадор на САД во Обединетите Нации [36]
Дик Торнбург 1979–1987 Јавен обвинител на САД [37]
Том Риџи 1995–2001 Х Секретар за домашна безбедност на САД [38]

Живи поранешни гувернери[уреди]

По изборите во јануари, 2011, шест поранешни гувернери се сè уште живи. Последниот починат гувернер на Пенсилванија е Рејмонд П. Шафер (1967-1971) кој починал на 12 декември, 2006.

Име Мандат Датум на раѓање
Џорџ М. Лидер 1955–1959 17 јануари 1918 (1918-01-17) (96 г.)
Вилијам Скрентон 1963–1967 19 јули 1917 (1917-07-19) (97 г.)
Дик Торнбург 1979–1987 16 јули 1932 (1932-07-16) (82 г.)
Том Риџи 1995–2001 26 август 1945 (1945-08-26) (69 г.)
Марк С. Швикер 2001–2003 31 јануари 1953 (1953-01-31) (61 г.)
Ед Рендел 2003–2011 5 јануари 1944 (1944-01-05) (70 г.)

Белешки[уреди]

  1. Починал за време на мандатот.
  2. Како вице претседател на врховниот извршен совет, дејствувал како претседател на државата. Четири вице претседатели дејствувале како претседатели во различни мандати.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Поднел оставка; нема наведено причини во документите на врховниот извршен суд.
  4. Позицијата на заменик гувернер не била креирана со се уставот во 1873, а за прв пат заменик гувернер бил избиран во 1785.
  5. Кратките мандати не се сфатени буквално како претседателски мандат/и; на крај на започнатиот мандат се испишува само кој служел на фукнцијата претседател без да се одбележат истите како послебни мандати.
  6. Федералистичката партија го номинирала Мифлин, но тој, индивидуално, не бил приврзаник на некоја партија.
  7. Мифлин бил избран за гувернер три пати за време на уставот од 1790 година, а претходно бил избран еднаш за претседател на врховниот извршен совет.
  8. Ритнер бил последниот кој служел на оваа функција пред промената на уставот во 1838 година која ги лимитирала гувернерските мандати на шест години. Со овој устав бил, исто така, променет и почетокот на мандатот на третиот вторник во јануари што го продолжило неговиот мандат за 1 месец.
  9. Првиот гувернер кој служел под уставот од 1838.
  10. Поднел оставка поради болест; починал од туберкулоза 11 дена по оставката.
  11. По Френцис Р. Шунк, 17 дена канцеларијата останала празна, односно сè до превземањето на функцијата од страна на Вилијам Ф. Џонстон.
  12. Како спикер на државниот сенат имал право да биде избран како замена по оставката на гувернерот.
  13. Првиот гувернер кој служел под уставот до 1874 кој ги спречил гувернерите да служат два последователни мандати и го продолжил мандатот на 4 години.
  14. Поднел оставка поради тоа што бил избран за сенатор во сенатот на САД. Додека официјалните извори укажуваат на тоа дека Мартин поднел оставка на 3 јануари, најчестите извори укажуваат дека тој поднел оставка на 2 јануари.[16][17]
  15. Како заменик гувернер ги извршувал обврските на гувернерот на неопределен период.
  16. Првиот гуверенер под уставот од 1968, според кој му било дозволено да опслужува два последователни мандати.
  17. На 14 јуни, 1993, извршниот авторитет Кејси му го предал на заменик гувернерот Сингел, а подоцна, истиот ден, му била извршена трансплатација на срцето и на црниот дроб. Сингел дејствувал како гувернер до враќањето на Кејси, односно шест месеци подоцна, на 13 декември, 1993.
  18. Поднел оставка за да стане секретар на САД за домашна безбедност.
  19. Како заменик гувернер бил извршутел на должностите на неопределен мандат.
  20. Првиот мандат на гувернерот Корбет истекува на 20 јануари, 2015.

Наводи[уреди]

  1. „Statutory Cost of Living Increases for Salaries of State Officials and the Heads of Departments, Boards and Commissions“. State of Pennsylvania. http://www.pabulletin.com/secure/data/vol39/39-52/2393.html. конс. 1 јули, 2012. 
  2. PA Constitution article IV, § 2
  3. PA Constitution article IV, § 7
  4. PA Constitution article IV, § 15
  5. PA Constitution article IV, § 9
  6. 1776 Constitution § 3
  7. 1776 Constitution § 19
  8. 1790 Constitution article II, § 1
  9. 1790 Constitution article IV, § 3
  10. 1838 Constitution article II, § 3
  11. 1874 Constitution article IV, § 3
  12. PA Constitution article IV, § 3
  13. PA Constitution article IV, § 13
  14. PA Constitution article IV, § 14
  15. „Executive Branch of the Several States“. The Green Papers. http://www.thegreenpapers.com/slg/executive.phtml. конс. 1 јули, 2012. 
  16. Martin Quits Today as Penna. Governor; Bell to Take Over“, 2 јануари 1947 (конс. 30 април 2008).
  17. Stevens, Sylvester Kirby (1964). „Pennsylvania: Birthplace of a Nation“. New York: Random House. стр. 375. 
  18. „Joseph Reed“. University of Pennsylvania Archives and Records Center. http://www.archives.upenn.edu/people/1700s/reed_jos.html. конс. 13 јули, 2010. 
  19. „John Dickinson“. „Delaware's Governors“. State of Delaware. http://www.state.de.us/facts/history/dicknbio.htm. конс. 9 јули 2010. 
  20. „Benjamin Franklin (1706-1790)“. U.S. Department of State. http://history.state.gov/departmenthistory/people/franklin-benjamin. конс. 9 јули 2010. 
  21. „Thomas Mifflin“. U.S. Army. http://www.history.army.mil/books/RevWar/ss/mifflin.htm. конс. 9 јули, 2010. 
  22. „Delaware's Governors“. State of Delaware. http://www.state.de.us/facts/history/delgov1.htm. конс. 98 јули, 2010. 
  23. Wagenseller, George Washington (1919). „Snyder County Annals Volume 1“. Middleburgh, Pennsylvania: The Middleburgh Post. стр. 8. http://books.google.com/?id=r0J72_VrGQgC&pg=PA8&lpg=PA8&dq=simon+snyder+senate. 
  24. „Findlay, John“. „Biographical Directory of the United States Congress“. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=F000120. конс. 1 јули, 2012. 
  25. „HIESTER, Joseph“. „Biographical Directory of the United States Congress“. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=H000574. конс. 1 јули, 2012. 
  26. „WOLF, George“. „Biographical Directory of the United States Congress“. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=W000673. конс. 1 јули, 2012. 
  27. „Bigley, William“. „Biographical Directory of the United States Congress“. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=B000459. конс. 1 јули, 2012. 
  28. „Pollock, James“. „Biographical Directory of the United States Congress“. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=P000416. конс. 1 јули, 2012. 
  29. „Curtin, Andrew Gregg“. „Biographical Directory of the United States Congress“. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=C001004. конс. 1 јули, 2012. 
  30. „Kansas Governors“. Kansas State Historical Society. http://www.kshs.org/people/governors.htm. конс. 1 јули, 2012. 
  31. „STONE, William Alexis“. „Biographical Directory of the United States Congress“. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=S000966. конс. 1 јули, 2012. 
  32. „TENER, John Kinley“. „Biographical Directory of the United States Congress“. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=T000123. конс. 1 јули, 2012. 
  33. „Former U.S. Ambassadors to Austria“. U.S. Department of State. http://photos.state.gov/libraries/austria/19452/pdfs/formerambassadors.pdf. конс. 1 јули, 2012. 
  34. „Martin, Edward“. „Biographical Directory of the United States Congress“. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=M000177. конс. 1 јули, 2012. 
  35. „Duff, James Henderson“. „Biographical Directory of the United States Congress“. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. http://bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=D000516. конс. 1 јули, 2012. 
  36. „History of USUN Ambassadors“. United States Mission to the U.N.. http://archive.usun.state.gov/ambassadors/history/scranton.html. конс. 1 јули, 2012. 
  37. „Dick Thornburgh“. „The Dick Thornburgh Papers“. University of Pittsburgh. http://www.library.pitt.edu/thornburgh/biography.html. конс. 1 јули, 2012. 
  38. „Tom Ridge, Homeland Security Secretary 2003 - 2005“. Division of Homeland Security. http://www.dhs.gov/xabout/history/editorial_0586.shtm. конс. 1 јули, 2012. 

Надворешни врски[уреди]