Список на градови во Германија со повеќе од 100.000 жители

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Локација на седумте најголеми градови во Германија, урбаните окрузи се обележани

Ова е список на градови во Германија по население. Следнава табела ги прикажува сите градови во Германија, кои моментално имаат население поголемо од 100.000. Сојузниот главен град е покажен во жолто, додека главните градови на покраините (освен Шверин, кој не ги исполнува критериумите на табелата) во светло сино.

Се земаат исклучиво само површините во рамките на градските административни граници на Рур, поточно се нарекува округот Рур или регионот Рур (германски Ruhrgebiet), е урбано подрачје во Северна Рајна-Вестфалија, Германија. Со 4.435 км² и население од над 5,2 милиони (2009), таа е најголемо урбано подрачје во Германија, но не е на листата, поради тоа што не е еден административен град, туку направен од градовите како Есен и Дортмунд.

Список[уреди]

Сојузен главен град
Покраински главен град


Место Град Нас.
1950
Нас.
1960
Нас.
1970
Нас.
1980
Нас.
1990
Нас.
2000
Нас.
2009
Нас.
2010
Површина
[км²]
Густина
по км²
Раст
[%]
(2000–
2010)
Поминал
100.000 (година)
Покраина
(Land)
1. Country symbol of Berlin color.svg Берлин &100000000033360260000003.336.026 &100000000032740160000003.274.016 &100000000032087190000003.208.719 &100000000030487590000003.048.759 &100000000034336950000003.433.695 &100000000033821690000003.382.169 &100000000034426750000003.442.675 &100000000034607250000003.460.725 887,70 &100000000000038990000003.899 2,32 1747  Берлин
2. Coat of arms of Hamburg.svg Хамбург &100000000016056060000001.605.606 &100000000018369580000001.836.958 &100000000017936400000001.793.640 &100000000016450950000001.645.095 &100000000016523630000001.652.363 &100000000017153920000001.715.392 &100000000017742240000001.774.224 &100000000017864480000001.786.448 755,16 &100000000000023660000002.366 4,14 1787  Хамбург
3. Muenchen Kleines Stadtwappen.svg Минхен &10000000000831937000000831.937 &100000000011013840000001.101.384 &100000000013119780000001.311.978 &100000000012989410000001.298.941 &100000000012290260000001.229.026 &100000000012102230000001.210.223 &100000000013304400000001.330.440 &100000000013531860000001.353.186 310,69 &100000000000043550000004.355 11,81 1852  Баварија
4. DEU Koeln COA.svg Келн &10000000000594941000000594.941 &10000000000801142000000801.142 &10000000000849451000000849.451 &10000000000976694000000976.694 &10000000000953551000000953.551 &10000000000962884000000962.884 &10000000000998105000000998.105 &100000000010071190000001.007.119 405,17 &100000000000024860000002.486 4,59 1852  Северна Рајна-Вестфалија
5. Wappen-frankfurt.png Франкфурт на Мајна &10000000000532037000000532.037 &10000000000675009000000675.009 &10000000000666179000000666.179 &10000000000629375000000629.375 &10000000000644865000000644.865 &10000000000648550000000648.550 &10000000000671927000000671.927 &10000000000679664000000679.664 248,31 &100000000000027370000002.737 4,80 1875  Хесен
6. Coat of arms of Stuttgart.svg Штутгарт &10000000000496490000000496.490 &10000000000637366000000637.366 &10000000000634202000000634.202 &10000000000580648000000580.648 &10000000000579988000000579.988 &10000000000583874000000583.874 &10000000000601646000000601.646 &10000000000606588000000606.588 207,35 &100000000000029250000002.925 3,89 1874  Баден-Виртемберг
7. Wappen der Landeshauptstadt Duesseldorf.svg Диселдорф &10000000000500516000000500.516 &10000000000697891000000697.891 &10000000000660963000000660.963 &10000000000590479000000590.479 &10000000000575794000000575.794 &10000000000569364000000569.364 &10000000000586217000000586.217 &10000000000588735000000588.735 217,22 &100000000000027100000002.710 3,40 1882  Северна Рајна-Вестфалија
8. Coat of arms of Dortmund.svg Дортмунд &10000000000507349000000507.349 &10000000000640802000000640.802 &10000000000640642000000640.642 &10000000000608297000000608.297 &10000000000599055000000599.055 &10000000000588994000000588.994 &10000000000581308000000581.308 &10000000000580444000000580.444 280,71 &100000000000020680000002.068 −1,45 1894  Северна Рајна-Вестфалија
9. DEU Essen COA.svg Есен &10000000000605411000000605.411 &10000000000729462000000729.462 &10000000000696419000000696.419 &10000000000647643000000647.643 &10000000000626973000000626.973 &10000000000595243000000595.243 &10000000000576259000000576.259 &10000000000574635000000574.635 210,32 &100000000000027320000002.732 −3,46 1896  Северна Рајна-Вестфалија
10. Bremen Wappen.svg Бремен &10000000000444549000000444.549 &10000000000563270000000563.270 &10000000000592533000000592.533 &10000000000555118000000555.118 &10000000000551219000000551.219 &10000000000539403000000539.403 &10000000000547685000000547.685 &10000000000547340000000547.340 325,42 &100000000000016820000001.682 1,47 1875  Бремен (покраина)
11. Dresden Stadtwappen.svg Дрезден &10000000000494187000000494.187 &10000000000493603000000493.603 &10000000000502432000000502.432 &10000000000516225000000516.225 &10000000000490571000000490.571 &10000000000477807000000477.807 &10000000000517052000000517.052 &10000000000523058000000523.058 328,31 &100000000000015930000001.593 9,47 1852  Саксонија
12. Coat of arms of Leipzig.svg Лајпциг &10000000000617574000000617.574 &10000000000589632000000589.632 &10000000000583885000000583.885 &10000000000562480000000562.480 &10000000000511079000000511.079 &10000000000493208000000493.208 &10000000000518862000000518.862 &10000000000522883000000522.883 297,36 &100000000000017580000001.758 6,02 1871  Саксонија
13. Coat of arms of Hannover.svg Хановер &10000000000444296000000444.296 &10000000000574672000000574.672 &10000000000521003000000521.003 &10000000000534623000000534.623 &10000000000513010000000513.010 &10000000000515001000000515.001 &10000000000520966000000520.966 &10000000000522686000000522.686 204,14 &100000000000025600000002.560 1,49 1875  Долна Саксонија
14. Wappen von Nürnberg.svg Нирнберг &10000000000362459000000362.459 &10000000000458401000000458.401 &10000000000478181000000478.181 &10000000000484405000000484.405 &10000000000493692000000493.692 &10000000000488400000000488.400 &10000000000503673000000503.673 &10000000000505664000000505.664 186,38 &100000000000027130000002.713 3,53 1881  Баварија
15. Stadtwappen der Stadt Duisburg.svg Дујсбург &10000000000410783000000410.783 &10000000000503641000000503.641 &10000000000452721000000452.721 &10000000000558089000000558.089 &10000000000535447000000535.447 &10000000000514915000000514.915 &10000000000491931000000491.931 &10000000000489599000000489.599 232,83 &100000000000021030000002.103 −4,92 1904  Северна Рајна-Вестфалија
16. Stadtwappen der kreisfreien Stadt Bochum.svg Бохум &10000000000289804000000289.804 &10000000000362490000000362.490 &10000000000343809000000343.809 &10000000000400757000000400.757 &10000000000396486000000396.486 &10000000000391147000000391.147 &10000000000376319000000376.319 &10000000000374737000000374.737 145,66 &100000000000025730000002.573 −4,20 1904  Северна Рајна-Вестфалија
17. Stadtwappen der kreisfreien Stadt Wuppertal.png Вупертал &10000000000363224000000363.224 &10000000000421378000000421.378 &10000000000417694000000417.694 &10000000000393381000000393.381 &10000000000383660000000383.660 &10000000000366434000000366.434 &10000000000351050000000351.050 &10000000000349721000000349.721 168,39 &100000000000020770000002.077 −4,56 1884  Северна Рајна-Вестфалија
18. Wappen-stadt-bonn.svg Бон &10000000000115394000000115.394 &10000000000146889000000146.889 &10000000000275722000000275.722 &10000000000288148000000288.148 &10000000000292234000000292.234 &10000000000302247000000302.247 &10000000000319841000000319.841 &10000000000324899000000324.899 141,22 &100000000000023010000002.301 7,49 1934  Северна Рајна-Вестфалија
19. Wappen Bielefeld.svg Билефелд &10000000000153613000000153.613 &10000000000174527000000174.527 &10000000000168609000000168.609 &10000000000312708000000312.708 &10000000000319037000000319.037 &10000000000321758000000321.758 &10000000000323084000000323.084 &10000000000323270000000323.270 257,92 &100000000000012530000001.253 0,47 1930  Северна Рајна-Вестфалија
20. Wappen Mannheim.svg Манхајм &10000000000245634000000245.634 &10000000000311383000000311.383 &10000000000332378000000332.378 &10000000000304303000000304.303 &10000000000310411000000310.411 &10000000000306729000000306.729 &10000000000311969000000311.969 &10000000000313174000000313.174 144,96 &100000000000021600000002.160 2,10 1897  Баден-Виртемберг
21. Coat of arms de-bw Karlsruhe.svg Карлсруе &10000000000198840000000198.840 &10000000000240450000000240.450 &10000000000259091000000259.091 &10000000000271892000000271.892 &10000000000275061000000275.061 &10000000000278558000000278.558 &10000000000291959000000291.959 &10000000000294761000000294.761 173,46 &100000000000016990000001.699 5,82 1901  Баден-Виртемберг
22. Wappen Münster Westfalen.svg Минстер &10000000000118496000000118.496 &10000000000180871000000180.871 &10000000000198878000000198.878 &10000000000269696000000269.696 &10000000000259438000000259.438 &10000000000265609000000265.609 &10000000000275543000000275.543 &10000000000279803000000279.803 302,96 &10000000000000924000000924 5,34 1915  Северна Рајна-Вестфалија
23. Wappen Wiesbaden.svg Визбаден &10000000000220741000000220.741 &10000000000257293000000257.293 &10000000000250715000000250.715 &10000000000274464000000274.464 &10000000000260301000000260.301 &10000000000270109000000270.109 &10000000000277493000000277.493 &10000000000275976000000275.976 203,93 &100000000000013530000001.353 2,17 1905  Хесен
24. Augsburg wappen.svg Аугсбург &10000000000185183000000185.183 &10000000000206422000000206.422 &10000000000213230000000213.230 &10000000000248346000000248.346 &10000000000256877000000256.877 &10000000000254982000000254.982 &10000000000263646000000263.646 &10000000000264708000000264.708 146,84 &100000000000018030000001.803 3,81 1909  Баварија
25. DEU Aachen COA.svg Ахен &10000000000129811000000129.811 &10000000000170367000000170.367 &10000000000175451000000175.451 &10000000000243947000000243.947 &10000000000241861000000241.861 &10000000000244386000000244.386 &10000000000258380000000258.380 &10000000000258664000000258.664 160,84 &100000000000016080000001.608 5,84 1888  Северна Рајна-Вестфалија
26. DEU Moenchengladbach COA.svg Менхенгладбах &10000000000124879000000124.879 &10000000000152414000000152.414 &10000000000151085000000151.085 &10000000000258424000000258.424 &10000000000259436000000259.436 &10000000000263014000000263.014 &10000000000258251000000258.251 &10000000000257993000000257.993 170,45 &100000000000015140000001.514 −1,91 1921  Северна Рајна-Вестфалија
27. DEU Gelsenkirchen COA.svg Гелзенкирхен &10000000000315460000000315.460 &10000000000388608000000388.608 &10000000000347074000000347.074 &10000000000304386000000304.386 &10000000000293714000000293.714 &10000000000278695000000278.695 &10000000000259744000000259.744 &10000000000257981000000257.981 104,94 &100000000000024580000002.458 −7,43 1903  Северна Рајна-Вестфалија
28. Wappen Braunschweig.svg Брауншвајг &10000000000223760000000223.760 &10000000000242489000000242.489 &10000000000223275000000223.275 &10000000000261141000000261.141 &10000000000258833000000258.833 &10000000000245816000000245.816 &10000000000247400000000247.400 &10000000000248867000000248.867 192,15 &100000000000012950000001.295 1,24 1890  Долна Саксонија
29. Coat of arms of Chemnitz.svg Хемниц &10000000000293373000000293.373 &10000000000286329000000286.329 &10000000000299411000000299.411 &10000000000317644000000317.644 &10000000000294244000000294.244 &10000000000259246000000259.246 &10000000000243089000000243.089 &10000000000243248000000243.248 220,84 &100000000000011010000001.101 −6,17 1883  Саксонија
30. Wappen Kiel.svg Кил &10000000000254449000000254.449 &10000000000271610000000271.610 &10000000000271070000000271.070 &10000000000250062000000250.062 &10000000000245567000000245.567 &10000000000232612000000232.612 &10000000000238281000000238.281 &10000000000239526000000239.526 118,65 &100000000000020190000002.019 2,97 1898  Шлезвиг-Холштајн
31. Wappen Krefeld 1.png Крефелд &10000000000171875000000171.875 &10000000000211479000000211.479 &10000000000222666000000222.666 &10000000000223969000000223.969 &10000000000244020000000244.020 &10000000000239916000000239.916 &10000000000235414000000235.414 &10000000000235076000000235.076 137,75 &100000000000017070000001.707 −2,02 1888  Северна Рајна-Вестфалија
32. Coat of arms of Halle (Saale).svg Хале &10000000000289119000000289.119 &10000000000277855000000277.855 &10000000000257261000000257.261 &10000000000232294000000232.294 &10000000000310234000000310.234 &10000000000247736000000247.736 &10000000000232323000000232.323 &10000000000232963000000232.963 135,02 &100000000000017250000001.725 −5,96 1890  Саксонија-Анхалт
33. Wappen Magdeburg.svg Магдебург &10000000000260305000000260.305 &10000000000261594000000261.594 &10000000000272237000000272.237 &10000000000289032000000289.032 &10000000000278807000000278.807 &10000000000231450000000231.450 &10000000000230456000000230.456 &10000000000231549000000231.549 200,99 &100000000000011520000001.152 0,04 1882  Саксонија-Анхалт
34. Wappen Freiburg im Breisgau.svg Фрајбург &10000000000109717000000109.717 &10000000000141637000000141.637 &10000000000163568000000163.568 &10000000000175106000000175.106 &10000000000191029000000191.029 &10000000000205102000000205.102 &10000000000221924000000221.924 &10000000000224191000000224.191 153,06 &100000000000014650000001.465 9,31 1934  Баден-Виртемберг
35. DEU Oberhausen COA.svg Оберхаузен &10000000000202808000000202.808 &10000000000258626000000258.626 &10000000000246199000000246.199 &10000000000228947000000228.947 &10000000000223840000000223.840 &10000000000222151000000222.151 &10000000000214024000000214.024 &10000000000212945000000212.945 77,11 &100000000000027620000002.762 −4,14 1914  Северна Рајна-Вестфалија
36. Wappen Lübeck.svg Либек &10000000000238276000000238.276 &10000000000232140000000232.140 &10000000000239955000000239.955 &10000000000220588000000220.588 &10000000000214758000000214.758 &10000000000213399000000213.399 &10000000000209818000000209.818 &10000000000210232000000210.232 214,21 &10000000000000981000000981 −1,48 1912  Шлезвиг-Холштајн
37. Wappen Erfurt.png Ерфурт &10000000000188650000000188.650 &10000000000186448000000186.448 &10000000000196528000000196.528 &10000000000211575000000211.575 &10000000000208989000000208.989 &10000000000200564000000200.564 &10000000000203830000000203.830 &10000000000204994000000204.994 269,14 &10000000000000762000000762 2,21 1906  Тирингија
38. Rostock Wappen.svg Росток &10000000000133109000000133.109 &10000000000158630000000158.630 &10000000000198636000000198.636 &10000000000232506000000232.506 &10000000000248088000000248.088 &10000000000200506000000200.506 &10000000000201442000000201.442 &10000000000202735000000202.735 181,26 &100000000000011180000001.118 1,11 1935  Мекленбург-Западна Померанија
39. Coat of arms of Mainz-2008 new.svg Мајнц &1000000000008836900000088.369 &10000000000133089000000133.089 &10000000000174858000000174.858 &10000000000187392000000187.392 &10000000000179486000000179.486 &10000000000182870000000182.870 &10000000000197778000000197.778 &10000000000199237000000199.237 97,74 &100000000000020380000002.038 8,95 1908  Рајнска област-Пфалц
40. Coat of arms of Kassel.svg Касел &10000000000162132000000162.132 &10000000000206354000000206.354 &10000000000214785000000214.785 &10000000000195912000000195.912 &10000000000194268000000194.268 &10000000000194766000000194.766 &10000000000194774000000194.774 &10000000000195530000000195.530 106,78 &100000000000018310000001.831 0,39 1899  Хесен
41. Stadtwappen der Stadt Hagen.png Хаген &10000000000146401000000146.401 &10000000000195500000000195.500 &10000000000201042000000201.042 &10000000000218927000000218.927 &10000000000214449000000214.449 &10000000000203151000000203.151 &10000000000190121000000190.121 &10000000000188529000000188.529 160,35 &100000000000011760000001.176 −7,20 1928  Северна Рајна-Вестфалија
42. Wappen Hamm.svg Хам &1000000000005986600000059.866 &1000000000006877500000068.775 &1000000000008462900000084.629 &10000000000171869000000171.869 &10000000000179639000000179.639 &10000000000182427000000182.427 &10000000000181741000000181.741 &10000000000181783000000181.783 226,25 &10000000000000803000000803 −0,35 1975  Северна Рајна-Вестфалија
43. Wappen saarbruecken.PNG Сарбрикен &10000000000111450000000111.450 &10000000000129801000000129.801 &10000000000128251000000128.251 &10000000000193554000000193.554 &10000000000191694000000191.694 &10000000000183257000000183.257 &10000000000175810000000175.810 &10000000000175741000000175.741 167,09 &100000000000010520000001.052 −4,10 1909  Сар (протекторат)
44. DEU Muelheim an der Ruhr COA.svg Милхајм &10000000000149589000000149.589 &10000000000183979000000183.979 &10000000000192183000000192.183 &10000000000181279000000181.279 &10000000000177681000000177.681 &10000000000172862000000172.862 &10000000000167471000000167.471 &10000000000167344000000167.344 91,29 &100000000000018330000001.833 −3,19 1908  Северна Рајна-Вестфалија
45. Stadtwappen der kreisfreien Stadt Herne.png Херне &10000000000111591000000111.591 &10000000000113252000000113.252 &10000000000103849000000103.849 &10000000000182542000000182.542 &10000000000178132000000178.132 &10000000000174529000000174.529 &10000000000165632000000165.632 &10000000000164762000000164.762 51,41 &100000000000032050000003.205 −5,60 1933  Северна Рајна-Вестфалија
46. Wappen Ludwigshafen.png Лудвигсхафен &10000000000123869000000123.869 &10000000000164657000000164.657 &10000000000176257000000176.257 &10000000000159399000000159.399 &10000000000162233000000162.233 &10000000000163383000000163.383 &10000000000163340000000163.340 &10000000000164177000000164.177 77,55 &100000000000021170000002.117 0,49 1921  Рајнска област-Пфалц
47. Osnabrück Wappen.svg Оснабрик &10000000000109538000000109.538 &10000000000135821000000135.821 &10000000000144864000000144.864 &10000000000157367000000157.367 &10000000000163168000000163.168 &10000000000164101000000164.101 &10000000000163514000000163.514 &10000000000164119000000164.119 119,80 &100000000000013700000001.370 0,01 1939  Долна Саксонија
48. Wappen oldenburg.png Олденбург &10000000000122809000000122.809 &10000000000122337000000122.337 &10000000000131545000000131.545 &10000000000136764000000136.764 &10000000000143131000000143.131 &10000000000154832000000154.832 &10000000000161334000000161.334 &10000000000162173000000162.173 102,98 &100000000000015750000001.575 4,74 1946  Долна Саксонија
49. DEU Leverkusen COA.svg Леверкузен &1000000000006553100000065.531 &1000000000009394000000093.940 &10000000000107626000000107.626 &10000000000160825000000160.825 &10000000000160919000000160.919 &10000000000161047000000161.047 &10000000000160593000000160.593 &10000000000160772000000160.772 78,87 &100000000000020380000002.038 −0,17 1963  Северна Рајна-Вестфалија
50. Solingen wappen.svg Золинген &10000000000147845000000147.845 &10000000000170619000000170.619 &10000000000177124000000177.124 &10000000000166085000000166.085 &10000000000165401000000165.401 &10000000000164973000000164.973 &10000000000160992000000160.992 &10000000000159927000000159.927 89,54 &100000000000017860000001.786 −3,06 1929  Северна Рајна-Вестфалија
51. Coat of arms of Potsdam.svg Потсдам &10000000000118180000000118.180 &10000000000115004000000115.004 &10000000000111336000000111.336 &10000000000130900000000130.900 &10000000000139794000000139.794 &10000000000129324000000129.324 &10000000000154606000000154.606 &10000000000156906000000156.906 187,53 &10000000000000837000000837 21,33 1939  Бранденбург
52. Wappen Neuss.png Нојс &1000000000006347800000063.478 &1000000000009368000000093.680 &10000000000116013000000116.013 &10000000000149334000000149.334 &10000000000147019000000147.019 &10000000000150013000000150.013 &10000000000151280000000151.280 &10000000000151388000000151.388 99,53 &100000000000015210000001.521 0,92 1963  Северна Рајна-Вестфалија
53. Wappen Heidelberg.svg Хајделберг &10000000000116488000000116.488 &10000000000127595000000127.595 &10000000000121398000000121.398 &10000000000133227000000133.227 &10000000000136796000000136.796 &10000000000140259000000140.259 &10000000000146466000000146.466 &10000000000147312000000147.312 108,83 &100000000000013540000001.354 5,03 1946  Баден-Виртемберг
54. DEU Paderborn COA.svg Падерборн &1000000000004027000000040.270 &1000000000005277300000052.773 &1000000000006820700000068.207 &10000000000110155000000110.155 &10000000000120680000000120.680 &10000000000139084000000139.084 &10000000000145320000000145.320 &10000000000146283000000146.283 179,51 &10000000000000815000000815 5,18 1975  Северна Рајна-Вестфалија
55. Wappen Darmstadt.png Дармштат &1000000000009478800000094.788 &10000000000138736000000138.736 &10000000000141847000000141.847 &10000000000138201000000138.201 &10000000000138920000000138.920 &10000000000138242000000138.242 &10000000000143332000000143.332 &10000000000144402000000144.402 122,09 &100000000000011830000001.183 4,46 1937  Хесен
56. Wappen Regensburg.svg Регенсбург &10000000000117291000000117.291 &10000000000123751000000123.751 &10000000000130888000000130.888 &10000000000132604000000132.604 &10000000000121691000000121.691 &10000000000125676000000125.676 &10000000000134218000000134.218 &10000000000135520000000135.520 80,70 &100000000000016790000001.679 7,83 1940  Баварија
57. Wappen von Wuerzburg.svg Вирцбург &1000000000007844300000078.443 &10000000000115541000000115.541 &10000000000116395000000116.395 &10000000000128652000000128.652 &10000000000127777000000127.777 &10000000000127966000000127.966 &10000000000133195000000133.195 &10000000000133799000000133.799 87,63 &100000000000015270000001.527 4,56 1932  Баварија
58. Wappen Ingolstadt alt.svg Инголштат &1000000000004052300000040.523 &1000000000005254000000052.540 &1000000000007059400000070.594 &1000000000009049000000090.490 &10000000000105489000000105.489 &10000000000115722000000115.722 &10000000000124387000000124.387 &10000000000125088000000125.088 133,37 &10000000000000938000000938 8,09 1989  Баварија
59. Wappen Heilbronn.svg Хајлброн &1000000000006464300000064.643 &1000000000008720300000087.203 &10000000000102300000000102.300 &10000000000111938000000111.938 &10000000000115843000000115.843 &10000000000119305000000119.305 &10000000000122415000000122.415 &10000000000122879000000122.879 99,88 &100000000000012300000001.230 3,00 1970  Баден-Виртемберг
60. Coat of arms of Ulm.svg Улм &1000000000007113200000071.132 &1000000000009038300000090.383 &1000000000009315800000093.158 &10000000000100671000000100.671 &10000000000110529000000110.529 &10000000000117233000000117.233 &10000000000122087000000122.087 &10000000000122801000000122.801 118,69 &100000000000010350000001.035 4,75 1980  Баден-Виртемберг
61. Wappen Wolfsburg.svg Волфсбург &1000000000002542200000025.422 &1000000000006257700000062.577 &1000000000009011500000090.115 &10000000000125935000000125.935 &10000000000128510000000128.510 &10000000000121805000000121.805 &10000000000121109000000121.109 &10000000000121451000000121.451 204,05 &10000000000000595000000595 −0,29 1972  Долна Саксонија
62. Stadtwappen Goettingen.PNG Гетинген &1000000000007868000000078.680 &1000000000007778500000077.785 &10000000000109892000000109.892 &10000000000129656000000129.656 &10000000000121831000000121.831 &10000000000124132000000124.132 &10000000000121457000000121.457 &10000000000121060000000121.060 116,89 &100000000000010360000001.036 −2,47 1964  Долна Саксонија
63. Wappen Offenbach am Main.svg Офенбах &1000000000008903000000089.030 &10000000000115051000000115.051 &10000000000118841000000118.841 &10000000000110993000000110.993 &10000000000114992000000114.992 &10000000000117535000000117.535 &10000000000118770000000118.770 &10000000000120435000000120.435 44,89 &100000000000026830000002.683 2,47 1954  Хесен
64. Wappen Pforzheim.svg Пфорцхајм &1000000000005414300000054.143 &1000000000008137300000081.373 &1000000000009110400000091.104 &10000000000106500000000106.500 &10000000000112944000000112.944 &10000000000117156000000117.156 &10000000000119788000000119.788 &10000000000119781000000119.781 98,00 &100000000000012220000001.222 2,24 1975  Баден-Виртемберг
65. Recklinghausen Wappen.jpg Реклингхаузен &10000000000104791000000104.791 &10000000000130405000000130.405 &10000000000125369000000125.369 &10000000000119418000000119.418 &10000000000125060000000125.060 &10000000000124785000000124.785 &10000000000119050000000119.050 &10000000000118365000000118.365 66,43 &100000000000017820000001.782 −5,14 1949  Северна Рајна-Вестфалија
66. DEU Bottrop COA.svg Ботроп &1000000000009326800000093.268 &10000000000111246000000111.246 &10000000000106225000000106.225 &10000000000114571000000114.571 &10000000000118936000000118.936 &10000000000120611000000120.611 &10000000000117241000000117.241 &10000000000116771000000116.771 100,61 &100000000000011610000001.161 −3,18 1953  Северна Рајна-Вестфалија
67. Wappen Fürth.svg Фирт &1000000000009989000000099.890 &1000000000009861500000098.615 &1000000000009441500000094.415 &1000000000009908800000099.088 &10000000000103362000000103.362 &10000000000110477000000110.477 &10000000000114044000000114.044 &10000000000114628000000114.628 63,35 &100000000000018090000001.809 3,76 1950  Баварија
68. Wappen Bremerhaven.svg Бремерхафен &10000000000114070000000114.070 &10000000000141017000000141.017 &10000000000142919000000142.919 &10000000000138728000000138.728 &10000000000130446000000130.446 &10000000000120822000000120.822 &10000000000114031000000114.031 &10000000000113366000000113.366 93,82 &100000000000012080000001.208 −6,17 1939  Бремен (покраина)
69. Wappen Stadt Reutlingen.png Ројтлинген &1000000000004573500000045.735 &1000000000006665900000066.659 &1000000000007970500000079.705 &1000000000009545600000095.456 &10000000000103687000000103.687 &10000000000110650000000110.650 &10000000000112132000000112.132 &10000000000112484000000112.484 87,06 &100000000000012920000001.292 1,66 1988  Баден-Виртемберг
70. DEU Remscheid COA.svg Ремшајд &10000000000103276000000103.276 &10000000000125912000000125.912 &10000000000136822000000136.822 &10000000000129082000000129.082 &10000000000123155000000123.155 &10000000000119287000000119.287 &10000000000111422000000111.422 &10000000000110563000000110.563 74,60 &100000000000014820000001.482 −7,31 1929  Северна Рајна-Вестфалија
71. Wappen Koblenz.svg Кобленц &1000000000006644400000066.444 &1000000000009786700000097.867 &10000000000120079000000120.079 &10000000000113676000000113.676 &10000000000108733000000108.733 &10000000000107950000000107.950 &10000000000106445000000106.445 &10000000000106417000000106.417 105,05 &100000000000010130000001.013 −1,42 1962  Рајнска област-Пфалц
72. DEU Bergisch Gladbach COA.svg Бергиш Гладбах &1000000000003268100000032.681 &1000000000004140900000041.409 &1000000000005022800000050.228 &10000000000101472000000101.472 &10000000000104037000000104.037 &10000000000105693000000105.693 &10000000000105699000000105.699 &10000000000105723000000105.723 83,11 &100000000000012720000001.272 0,03 1977  Северна Рајна-Вестфалија
73. Erlangen.jpg Ерланген &1000000000005001100000050.011 &1000000000006856900000068.569 &1000000000008506100000085.061 &10000000000101845000000101.845 &10000000000102440000000102.440 &10000000000100778000000100.778 &10000000000105554000000105.554 &10000000000105629000000105.629 76,95 &100000000000013730000001.373 4,81 1974  Баварија
74. DEU Moers COA.svg Мерс &1000000000003483200000034.832 &1000000000004590800000045.908 &1000000000005341000000053.410 &1000000000009992300000099.923 &10000000000104595000000104.595 &10000000000107062000000107.062 &10000000000105929000000105.929 &10000000000105506000000105.506 67,69 &100000000000015590000001.559 −1,45 1975  Северна Рајна-Вестфалија
75. Trier Rheinland-Palatinate Germany CoA.svg Трир &1000000000007552600000075.526 &1000000000008521000000085.210 &10000000000103598000000103.598 &1000000000009553600000095.536 &1000000000009783500000097.835 &1000000000009941000000099.410 &10000000000104587000000104.587 &10000000000105260000000105.260 117,13 &10000000000000899000000899 5,88 1969  Рајнска област-Пфалц
76. Wappen Jena.png Јена &1000000000008030900000080.309 &1000000000008119000000081.190 &1000000000008813000000088.130 &10000000000103718000000103.718 &10000000000102518000000102.518 &1000000000009989300000099.893 &10000000000104449000000104.449 &10000000000105129000000105.129 114,47 &10000000000000918000000918 5,24 1975  Тирингија
77. Wappen Siegen.svg Зиген &1000000000003878700000038.787 &1000000000004821000000048.210 &1000000000005756300000057.563 &10000000000112320000000112.320 &10000000000109174000000109.174 &10000000000108476000000108.476 &10000000000103984000000103.984 &10000000000103424000000103.424 114,67 &10000000000000902000000902 −4,66 1975  Северна Рајна-Вестфалија
78. Wappen Hildesheim.png Хилдесхајм &1000000000007229200000072.292 &1000000000009435200000094.352 &1000000000009337300000093.373 &10000000000102619000000102.619 &10000000000105291000000105.291 &10000000000103909000000103.909 &10000000000102903000000102.903 &10000000000102794000000102.794 92,18 &100000000000011150000001.115 −1,07 1974  Долна Саксонија
79. Coat of arms of Salzgitter.svg Залцгитер &10000000000100667000000100.667 &10000000000108872000000108.872 &10000000000119031000000119.031 &10000000000113600000000113.600 &10000000000114355000000114.355 &10000000000112302000000112.302 &10000000000103446000000103.446 &10000000000102394000000102.394 223,91 &10000000000000457000000457 −8,82 1942  Долна Саксонија
80. Wappen Cottbus.png Котбус &1000000000006087400000060.874 &1000000000006681300000066.813 &1000000000008344400000083.444 &10000000000113479000000113.479 &10000000000125891000000125.891 &10000000000108491000000108.491 &10000000000101671000000101.671 &10000000000102091000000102.091 164,29 &10000000000000621000000621 −5,90 1976  Бранденбург
Место Град Нас.
1950
Нас.
1960
Нас.
1970
Нас.
1980
Нас.
1990
Нас.
2000
Нас.
2009
Нас.
2010
Површина
[км²]
Густина
по км²
Раст
[%]
(2000–
2010)
Преминал
100.000 (година)
Покраина
(Land)

Наводи[уреди]

Оваа статија содржи информации од ревизија од 2006-12-20 од истоветната статија на Википедија на германски јазик.


Литература[уреди]

  • Kaiserliches Statistisches Amt (Hrsg.): Statistisches Jahrbuch für das Deutsche Reich, 1880-1918 (германски)
  • Statistisches Reichsamt (Hrsg.): Statistisches Jahrbuch für das Deutsche Reich, 1919-1941/42 (германски)
  • Deutscher Städtetag (Hrsg.): Statistisches Jahrbuch Deutscher Gemeinden, 1890 ff. (германски)
  • Statistisches Bundesamt (Hrsg.): Statistisches Jahrbuch für die Bundesrepublik Deutschland, 1952 ff. (германски)
  • Staatliche Zentralverwaltung für Statistik (Hrsg.): Statistisches Jahrbuch der Deutschen Demokratischen Republik, 1955-1989 (германски)

Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]