Список на Викимедиини ограноци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ограноците на Викимедија (англ. Wikimedia chapters) се државни или регионални непрофитни организации основани со цел локално да ги застапуваат интересите на Викимедиините проекти. Тие се правно независни од Фондацијата Викимедија. Откако ќе бидат прифатени, ограноците со неа склучуваат договор и немаат контрола врз страниците на самата фондација. Организираат локални средби, регионални конференции, меѓуинституционални проекти (како што се „Википедија: На вашиот факултет“ и „Википедија: Во вашето училиште“ на Викимедија Македонија) и глобални настани како Викиманија.[1][2] Моментално [3] постојат 39 Викимедија ограноци.[4][5]

Место Назив Адреса Основан
 Австралија Wikimedia Australia wikimedia.org.au 02008-03-011 март 2008
 Австрија Wikimedia Österreich wikimedia.at 02008-02-2626 февруари 2008
 Аргентина Wikimedia Argentina wikimedia.org.ar 02007-09-1111 септември 2007
 Бангладеш Wikimedia Bangladesh bd.wikimedia.org 02011-10-033 октомври 2011
 Вашингтон Wikimedia District of Columbia wikimediadc.org 02011-09-1212 септември 2011
 Велика Британија Wikimedia UK uk.wikimedia.org 02009-01-1212 јануари 2009
 Венецуела Wikimedia Venezuela wikimedia.org.ve 02011-10-044 октомври 2011
 Германија Wikimedia Deutschland wikimedia.de 02004-06-1313 јуни 2004
 Данска Wikimedia Danmark wikimedia.dk 02009-07-033 јули 2009
 Естонија Wikimedia Eesti et.wikimedia.org 02010-08-3131 август 2010
 Израел Wikimedia Israel wikimedia.org.il 02007-06-2626 јуни 2007
 Индија Wikimedia India wikimedia.in 02011-01-033 јануари 2011
 Индонезија Wikimedia Indonesia wikimedia.or.id 02008-10-077 октомври 2008
 Италија Wikimedia Italia wikimedia.it 02005-06-1717 јуни 2005
 ЈАР Wikimedia South Africa 02012-02-2727 февруари 2012
 Канада Wikimedia Canada wikimedia.ca 02011-05-2424 мај 2011
 Макао 澳門維基媒體協會 wikimedia.org.mo 02011-04-2424 април 2011
 Македонија Викимедија Македонија mk.wikimedia.org 02009-09-2121 септември 2009
 Мексико Wikimedia México mx.wikimedia.org 02011-08-033 август 2011
 Норвешка Wikimedia Norge no.wikimedia.org 02007-06-2323 јуни 2007
 Њујорк Wikimedia New York City nyc.wikimedia.org 02009-01-1212 јануари 2009
 Полска Wikimedia Polska pl.wikimedia.org 02005-11-1818 ноември 2005
 Португалија Wikimedia Portugal wikimedia.pt 02009-07-033 јули 2009
 Русија Викимедиа РУ wikimedia.ru 02008-05-2424 мај 2008
 Србија Wikimedia Serbia rs.wikimedia.org 02005-12-033 декември 2005
 Тајван 台灣維基媒體協會 wikimedia.tw 02007-07-044 јули 2007
 Унгарија Wikimédia Magyarország wikimedia.hu 02008-09-2727 септември 2008
 Украина Вікімедіа Україна wikimedia.org.ua 02009-07-033 јули 2009
 Филипини Wikimedia Philippines wikimedia.org.ph 02010-04-1212 април 2010
 Финска Wikimedia Suomi fi.wikimedia.org 02009-09-2121 септември 2009
 Франција Wikimédia France wikimedia.fr 02004-10-2323 октомври 2004
 Холандија Wikimedia Nederland nl.wikimedia.org 02006-03-2727 март 2006
 Хонгконг 香港維基媒體協會 wikimedia.hk 02008-03-011 март 2008
 Чешка Wikimedia Česká republika wikimedia.cz 02008-03-066 март 2008
 Чиле Wikimedia Chile wikimedia.cl 02011-07-1616 јули 2011
 Швајцарија Wikimedia CH wikimedia.ch 02006-05-1414 мај 2006
 Шведска Wikimedia Sverige wikimedia.se 02007-12-1111 декември 2007
 Шпанија Wikimedia España wikimedia.org.es 02011-02-077 февруари 2011

Наводи[уреди]

  1. Konieczny (2009)
  2. Morell (2011), стр. 332
  3. податок од април 2012
  4. Fontanills (2012), стр. 81
  5. Викимедиини ограноци

Библиографија[уреди]

  • Morell, Mayo Fuster (2011). „The Wikimedia Foundation and the Governance of Wikipedia’s Infrastructure“. Geert Lovink, Nathaniel Tkacz. „Critical Point of View: A Wikpedia Reader“. Institute of Network Cultures. ISBN 978-90-78146-13-1. 
  • Konieczny, P (ноември 2009). „Wikipedia: Community or Social Movement“. „Interface“ 1: 212–232. 
  • Fontanills, David Gómez (мај 2012). „Academic research into Wikipedia“. „Digithum“ (14): 77–87. ISSN 1575-2275. 
  • Разни. „Викимедиини ограноци“. Фондација Викимедија. http://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_chapters.