Социјалдемократска партија на Германија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Социјалдемократска партија на Германија
Sozialdemokratische Partei Deutschlands
SPD logo.svg

Водач Курт Бек
Основана 23 мај, 1875
Главен штаб Willy-Brandt-Haus D-10911, Берлин
Идеологија Социјалдемократија
Партиски бои Црвена
Веб-место http://www.spd.de

Социјалдемократската партија на Германија (СПД) (германски: Sozialdemokratische Partei Deutschlands - SPD) е умерено левичарска политичка партија во Германија. Основана во 1875, таа е најстарата германска политичка партија и е најголема во однос на број на членови. По Втората светска војна, под водство на Курт Шумахер, СПД се поставила како идеолошка партија, којашто ги застапувала интересите на работничката класа и синдикатите. Партиската програма, што ги следела марксистичките принципи, повикувала на национализација на главните индустрии и државно планирање.