Сообраќај во Бугарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Карта на главните патишта во Бугарија.

Сообраќајот во Бугарија е една од главните едкономски сегменти на републиката. Во Бугарија опстојуваат поморскиот, патниот, воздушниот и железничкиот сообраќај, меѓу останатите.

Железнички сообраќај[уреди]

Во Бугарија има 4294 километри железничка пруга. Бугарија е поврзана со железниците на Грција, Романија, Турција и Србија. Директна железничка врска со Македонија не постои, но е во план и подготовка. Железницата во Бугарија е под управа на Бугарската државна железничка.

Патен сообраќај[уреди]

Главни автопати во Бугарија се:

Речен сообраќај[уреди]

Во Бугарија речен сообраќај има во:

Поморски сообраќај[уреди]

Меѓу поголемите пристаништа во Бугарија се:

Воздушен сообраќај[уреди]

Во Република Бугарија функционираат следните аеродроми:

Наводи[уреди]

Поврзано[уреди]