Сончев радиус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Вредности на 1\,R_{\odot} Единици
6,955×108 метри
6,955×105[1] километри
0,0046491 ае (AU)

Сончевиот радиус (симбол: R☉) е единица мерка за растојание со која во астрономијата се изразува големината на една ѕвезда и е еднаква на постојниот радиус (полупречник) на Сонцето:

1\,R_{\odot} = 6.955\times 10^8\,\hbox{m} = 0.0046491 \hbox{ae}

Сончевиот радиус изнесува приближно 695.500 километри, што е еднакво на 110 пати радиусот на Земјата или 10 пати просечниот радиус на Јупитер.

Радиусот по малку се разликува од полот до екваторот поради ротацијата, која предизвикува извесна сплеснатост од 10 делови на милион.

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

  1. 6,955×105 = 695.500 километри