Сент Томас (Барбадос)

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Статистика
Парохија: Сент Томас
Површина: 34км²
Најголем град: Велчмен Хол
Население (2008): 13,950 жители
Густина на население: 410.29 ж/км²
Парламентарна застапеност
Пратенички места 1
Мапа
Мапа на Барбадос покажувајќи ја парохијата Сент Томас
Парохии на Барбадос

Парохијата Сент Томас е парохија на Барбадос, која се наоѓа во средишниот ден на островот. Таа е една од двете континентални парохии (без излез на море), заедно со парохјата Сент Џорџ јужно од неа.

Најголем град во парохијата е градот Велчмен Хол.

Образование[уреди]

Во 1997, Владата на Барбадос, заедно со Министерството за Образование, во обид да создаде простор за зголемување на бројот на ученици во средните училишта, го отворила средното училиште Сент Томас, кое било претходник на училиштето Лестер Вон. До денес средното училиште Лестер Вон е едно од најмладите средни училишта, и едно од технолошки најразвиените училишта на Барбадос.

Интересни места[уреди]

Парохии што граничат со Сент Томас[уреди]