Сенека (езеро)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
  1. пренасочување Шаблон:Инфокутија Езеро

Езерото Сенека е едно од најпознатите Прстести Езера, група долги, тесни езера што се протегаат речиси паралелно со брaновитите предели јужно од езерото Онтарио. Овие езера се создале пред повеќе милион години, при крајот на последниот леден преиод, кога повеќе плитки глечерски долини што се протегале во насоката север-југ, биле затрупани со морени. Сенека е второто според големината и најдлабокомеѓу Прстестите Езера, а делови од неговото корито се наоѓаат и до 54,5 метри под нивото на морето. Езерото добива вода од потоците што ги одводнуваат околните ридови, меѓу кои се потокот Кетрин и истекот на езерото Кејуге. Од него истекува реката Сенека, која истекува на исевероисточниот крај, ја прима водата од езерото Кејуга и се влева во реката Освего, која е притока на езерото Онтарио.

Надворешни врски[уреди]

Портал „Finger Lakes