Секстанс (соѕвездие)

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Секстанс
Соѕвездие
Sextans
Список на ѕвезди во соѕвездието Секстанс
Кратенка Sex
Генитивно Sextantis, Sextansis
Ректасцензија 10 ч.
Деклинација
Површина 314 (°)² (47th)
Главни ѕвезди 3
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
28
Ѕвезди со планети 2
Ѕвезди посјајни од 3,00m 0
Ѕвезди во радиус од 10,00 пс (32,62 сг) 1
Најсјајна ѕвезда α Sex (4.49m)
Најблиска ѕвезда LHS 292
сг,  пс)
Месијеови објекти нема
Метеорски дождови Sextantids
Соседни
соѕвездија
Лав
Хидра
Кратер
Видливо на ширина од +80° до −80°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец април.

Оваа статија е за соѕвездие. За древните римски парички видете секстанс (пари), а за галаксијата џуџе видете Секстанс џуџе сфероидал

Секстанс или Sextans е малечко екваторијално соѕвездие забележано во 17 век од Јоханес Хевелиус. Неговото латинско име го означува инструментот секстант, кој Хевелиус често го користел при своите набљудувања.

Видливи карактеристики[уреди]

Секстанс не е сјајно соѕвездие. Има само една ѕвезда со магнитуда 5, а тоа е α Sextantis со 4,49m. Соѕвездието содржи неколку двојни ѕвезди, какви што се γ, 35 и 40 Sextantis. Има неколку забележливи променливи ѕвезди, а тоа се β, 25, 23 Sextantis и LHS 292.

Наводи[уреди]

Надворешни врски[уреди]