Референтен систем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Референтен систем е севкупност од неподвижни едно спрема друго тела, од коишто ќе го набљудуваме движењето на механичкиот систем и часовници со помошта на кои ќе го мериме времето. Референтните системи во однос на кои е во сила законот за инерција (прв Њутнов закон) се нарекуваат инерцијални референтни системи (види Втор Њутнов закон и Трет Њутнов закон).