Реони во Лондон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Лондонски реон
London borough
Категорија Окрузи
Место Голем Лондон
Создадено од Закон за управување со Лондон 1963[1]
Создадено 1 април 1965
Број 32 (2008 г.)
Можни видови Внатрешен Лондон (12)
Надворешен Лондон (20)
Можен статус град (1)
кралски реон (2)
Населенија 150.000–300.000
Површини 15–150 км2
Управа реонски совет (31)
градски совет (1)

Административното подрачје Голем Лондон содржи 32 реона (англ. London boroughs). Внатрешен Лондон опфаќа 12 плус Сити. Надворешен Лондон се состои од 20-те преостанати реони во состав на Голем Лондон.

Функции[уреди]

Со реоните управуваат совети (London Borough Councils) кои се избираат на секои четири години. Реоните се главни единици на локалната самоуправа на Лондон и се надлежни за речиси сите месни служби во своите подрачја: училишта, социјални служби, комуналии и патишта. Извесни задолженија на ниво на цел град ѝ припаѓаат на Управата на Голем Лондон (Greater London Authority), а извесни јавни услуги и лобирањето на владата се вршат во рамките на советите. Некои реонски совети се здружуваат во извесни надлежности како комуналиите. Реоните се самоуправни окрузи, како градски еквивалент на редовните. Секој округ има своја Локална образовна управа (Local Education Authority).

Список[уреди]

Сити Град Вестминстер Кензингтон и Челси Хамерсмит и Фулам Вондсворт Ламбет Савак Тауер Хамлетс Хакни Излингтон Камден Брент Илинг Хаунзло Ричмонд на Темза Кингстон Мертон Сатон Кројдон Бромли Луишам Гринич Бексли Хејверинг Баркинг и Дагенам Редбриџ Њуам Волтам Форест Харинги Енфилд Барнет Хароу ХилингдонLondon-boroughs.svg
За сликава
 1. Сити (не е реон)
 2. Град Вестминстер
 3. Кензингтон и Челси
 4. Хамерсмит и Фулам
 5. Вондсворт
 6. Ламбет
 7. Савак
 8. Тауер Хамлетс
 9. Хакни
 10. Излингтон
 11. Камден
 12. Брент
 13. Илинг
 14. Хаунзло
 15. Ричмонд на Темза
 16. Кингстон на Темза
 17. Мертон
 1. Сатон
 2. Кројдон
 3. Бромли
 4. Луишам
 5. Гринич
 6. Бексли
 7. Хејверинг
 8. Баркинг и Дагенам
 9. Редбриџ
 10. Њуам
 11. Волтам Форест
 12. Харинги
 13. Енфилд
 14. Барнет
 15. Хароу
 16. Хилингдон

Поврзано[уреди]

Портал „Лондон

Наводи[уреди]