Регистер каса

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Регистер каса (или само каса) е механичка или електронска направа за пресметување и евиденција на трансакциите во малопродажба. Најчесто доаѓа со фиока за чување на пари. Регистер касата вообичаено печати сметка за направениот промет која му се дава на купувачот.

Фиоката може да се отвори само откако ќе биде направена продажбата освен во специјални случаи итоа со употреба на клуч, кој најчесто го има шефот на продажба или газдата на фирмата. На овој начин се намалува ризикот за крадење од страна на вработените. Пример ако купувачот не бара сметка, а потребно е да се врати кусур, фиоката мора да биде отворена, што значи мора да се евидентира прометот. Најверојатно регистер касите биле измислени со цел да се заштити газадата од кражбите направени од страна на неговите вработени.

Првите регистер каси биле целсоно механички, без можност за печатење на сметки. Вработениот требало да ја евидентира секоја поединечна продажба, после што притискал на соодветно копче за пресметка на вкупна сума, што било знак да се отвори фиоката со пари. Истовремено едно звоно зазвонувало, со цел да се информира/предупреди менаџерот дека настанува плаќање, односно трансфер на пари. Првите регистер каси биле едноставни машини за собирање. Некои регистер каси имале и копче "БП" - без продажба, со кое имало можност да се отвори фиоката за пари, се печатела сметка на која овој настан се регестрирал. Некои регистер каси барале лозинка (низа на неколку цифри) за да може да се отворат. Во случај кога снемувало струја, некои регистер каси имале вградено одреден механизам кој овозможувал да се отвори фиоката од надвор.

Сметката од регистер касите може да се искористи за контрола на даночните обврски. Законот во некои земји ги обврзува купувачите да ги земат сметките и да ги чуваат одредено време откако ќе ја напуштат продавницата, со цел контрола да се контролира дали продавницата ја регистрира продажбата и дали плаќа соодветен данок. На овој начин се намалува даночната евазија.

Се почесто на регистер касите се поврзани други уреди како например: ваги за мерење на тежина, бар код скенери, читачи на платежни картички и сл. Во најново време, регистер касите се заменуваат со компјутери на кои е инсталира соодветна POS апликација.

Овие машини, артиклите ги внесуваат најчесто со користење на бар код ((најчесто EAN или Universal Product Code (UPC)). Ја пребаруваат базата на цени за артиклите. Вршат пресметка на: одредни попусти, ДДВ, камати, различни попусти за одредени купувачи. Секоја сметка ја евидентираат со тековен датум и време. Ја регистрираат секоја поединечна продажба (секој артикал). Го евидентираат методот на плаќање. Водат евиденција за вкупната продажба на секој артикал, како и даваат извешати за продажбата во одреден период. Некои регистер каси можат да вршат и други работи.

Најпознати производители на регистер каси се: Casio, NCR, IBM, Wincor-Nixdorf, Uniwell, Sharp, и Toshiba TEC Corporation.

Историја[уреди]

Првите регистер каси биле пронајдок на Џејмс Рити уште во 1879. Тој бил сопственик на гостилница во Дајтон, Охајо, САД. Имал намера да ги спречи своите вработени да го поткраднуваат и да го намалуваат неговиот профит. Со помош на Џон Бирч, тој ја патентирал првата регистер каса во 1883.[1]

Кратко време после ова, Рити решава да ги продаде правата во врска со регистер касите на Џејкоб Х. Екерт од Синсинати, сопственик на копанијата National Manufacturing Company. Екерт во 1884 година ја продава својата компанија на Џон Х. Петерсон кој ја преименувал во National Cash Register Company. Џон Х. Петерсон ги усовршува регистер касите на тој начин што им додава можност за запис на трансакциите на хартија во ролна , што всушност значело и можност за печатење на сметка.

Во 1906, пронаоѓачот Чарлс Ф. Кетеринг, додека работел за National Cash Register Company, успеал да дизајнира регистер каса со електричен мотор.

Наводи[уреди]

  1. Инвентор на регистер касата

Надворешни врски[уреди]