Разговор:Тоше Проески

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија
Оваа статија е избрана статија на Википедија на македонски јазик. Таа ги задоволува соодветните критериуми и со согласност од вики-заедницата беше избрана за една од најдобрите статии на Википедија на македонски јазик. Доколку сакате нешто да дополните или промените во истата, слободно направете го тоа!
Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.


а Ити? --Фичо 23:35, 13 септември 2007 (UTC)
Какви интересни муабети се вртат... Не знам за Ити, ама Ајнштајн по мајка бил българин. А Тоше не е бугарин, ама не е ни Македонец, Влав е ;) Поречанец A? 18:05, 8 октомври 2007 (UTC)


Тоше Проески е Влав, Македонец и Јужнословенски космополит-обединител на јужнословенските народи преку музиката. Да живее како таков. Cheers.24.86.110.10 19:06, 8 октомври 2007 (UTC)

Бог да го прости и вечна му слава на овој трагично прерано загинат млад човек и огромен талент, кој со својот глас ја претстави Македонија и македонската култура низ светот, а и целиот живот го посвети на хуманитарната работа. Предлагам статијата да се уреди и да се избере за статија на неделата. - Марио Шаревски - Македонец 09:36, 16 октомври 2007 (UTC)

Веќе се јавив во неговата продукција ми пратија слика по маил, ќе ја досредам статијата за да ја имаме во наредниве неколку часови готова и да ја поставиме на главна страница ако останатие се согласуваат. Поздрав LBakraceski 09:41, 16 октомври 2007 (UTC)
Тотално се согласувам! Muad'Dib 09:53, 16 октомври 2007 (UTC)
Средено е да делува повеќе биографски, ги отстранив тривијалните и непотребни моменти за да делува по професионално статијата, сликата е исто така сменета за да ја долови автентичноста на Тоше. Ако има некој друг нешто да додаде би било супер. Ако не што е можно побрзо некој од администраторите да ја постави на главна страна, мислам не е момент да се занимаваме со бирократија и да гласаме. Поздрав LBakraceski 10:29, 16 октомври 2007 (UTC)

Мислам дека вака е подобро.--Aleksandar L 10:32, 16 октомври 2007 (UTC)

Се согласувам, несакам да бидам сфатен погрешно, меѓутоа Википедија покрај тоа што е енциклопедија е и медиум. И тоа широко посетуван. Би требало како заедница да сме повеќе агилни во вакви и слични ситуации. Не за друго, огромен дел од сајтовите во македонија во моментов се паднати или не може да им се пристапи затоа што се преоптоварени. Ние треба да го „искористиме“ овој момент и сериозно да пласираме барана информација. Апелирам администраторите да се малку по агилни, веќе 7 часа се поминати од настанот. Ако може Хрватската, Српската, Словенската, Босанската википедија на насловната страница да го има Тоше веќе 4 часа, срамота е ние да го немаме сеуште! Поздрави се надевам ќе ја разберете добронамерно критиката. LBakraceski 10:59, 16 октомври 2007 (UTC)


био је добар човјек.бог да му душу прости.штета што је тако прерано преминуо.Босанац

Бог да го прости. Од овој свет си замина највеличествениот амбасадор за хуманост на Република Македонија, Тоше Проески. Таква мегазвезда прашање е колку ќе треба време да помине за да некоја мајка повторно “роди“ македонски Тоше. Македонскиот ангел замина на небото, остануваат неговите песни, сеќавања... --Астрион 14:11, 16 октомври 2007 (UTC)

Почивај Во Мир, Ангелу[уреди извор]

Никогаш нема да те заборавиме! Почивај во мир!

Тоше Проески[уреди извор]

∙ Роден е на 25.01 » 25 + 1 = 26

∙ (Т) (О) (Ш) (Е) - (23-та буква) (19-та буква) (31-ва буква) (7-ма буква) » 2 + 3 + 1 + 9 + 3 + 1 + 7 = 26

∙ Кариерата ја започна 1997 година » 1 + 9 + 9 + 7 = 26

∙ Загина на 16.10 » 16 + 10 = 26

∙ Загина во 06:20 » 6 + 20 = 26

∙ Загина на 26 години

∙ Тоше (26 години), менаџерката Љиљана (49), возачот Ѓорѓи (32) » 2 + 6 + 4 + 9 + 3 + 2 = 26

∙ Според нумерологијата на старо-еврејскиот јазик (Gematria), 26 значи Господ

Тодор значи “дар божји”

Исус се роди во недела пред тодорова сабота

(Т) (О) (Д) (О) (Р) – 23-та буква, 19-та буква, 5-та буква, 19-та буква, 21-ва буква » 2 + 3 + 1 + 9 + 5 + 1 + 9 + 2 + 1 = 33 (Исус почина на 33ти)

Негов светец беше Св. Георги » возачот на автомобилот се вика Георги Георгиевски


ЗА НАШИОТ АНГЕЛ ТОШЕ ПРОЕСКИ[уреди извор]

БЕШЕ АНГЕЛ И СВЕТЕШЕ ВО ТЕМНИНАТА КОЈА ПОНЕКОГАШ НЕ СЛЕДЕШЕ БЕШЕ ВИСТИНСКА ПОП ЅВЕЗДА КОЈА СИТЕ ЈА ЗНАЈААА И ПОЧИТУВАА БЕШЕ ВИСТИНСКИ КРЕТОР ЗА МУЗИЧКИ ПЕСНИ БЕШЕ ВО НАШИТЕ СРЦА И ЌЕ ОСТАНЕ ЗАСЕКОГАШ

ГОСПОД ЈА ОДБРА НЕГОВАТА ИДНИНА ГОСПОД НИ ГО ЗЕДЕ АНГЕЛОТ ГОСПОД НИ ГО ЗЕДЕ ТОШЕ ЦАР НА ГРАДОТ.

СИТЕ ШТО ГО САКААТ ТОШЕ АНГЕЛОТ НЕКА БИДЕ ВО НАШИТЕ СЛИКИ ВО НАШИОТ СПОМЕН ВО ИДНИНАТА КОЈА НЕ ОЧЕКУВА ДА НЕ НИ СЕ СЛУЧИ ИСТОТО КАКО НЕГО.

НЕКА НЕ СЛУША ОД НЕБОТО ДА НЕ ГЛЕДА И ПОЧИТУВА ДА ГО ВИДЕ ЦЕЛИОТ НАРОД ШТО МУ СЕ ВОСХИТУВА И ГО ДРЖИ ВО СПОМЕН ВО НАШИТЕ СРЦА.

ДА ГО ВИДЕ НАРОДОТ И СИТЕ ЛУЃЕ КОИ ГО САКААТ И ГО ЧУВААТ ВО СПОМЕН ДА ГИ ВИДЕ СИТЕ ДОБРИ СРЦА КИ КОПНЕАТ ПО НЕГОВИТЕ ПЕСНИ И ГЛАС

ТЕ СТАВИВМЕ НА СЛИКА НА ЦЕНТАРОТ ДА ТИ СЕ ИСПОВЕДИТЕ НА ТЕБЕ ТЕБЕ,ТИ ТОШЕ КОЈ НЕ НАПУШТИ ЗАСЕКОГАШ.

НЕМА ДА БИДЕШ ВО ОВОЈ НАРОД НЕМА ДА БИДЕС МЕЃУ ОВИЕ ЛУЃЕ ТИ ЌЕ БИДЕШ СО ГОСПОД И СО АНГЕЛИТЕ


ОД НЕНА ПАНОВА СТРУМИЦА

ЗА ТОШЕ АНГЕЛОТ[уреди извор]

ЈАС ВО УЧИЛИШТЕТО ДОЗНАВ ДЕКА ПОЧИНАЛ.ПА НЕ МИ СЕ ВЕРУВАШЕ МИСЛЕВ ДЕКА ТОА НЕ Е ТОЧНО СЕ ИЗНЕНАДИВ ГИ ПИТАВ ДРУГИТЕ НАСТАВНИЦИ И ТИЕ МИ РЕКОА ДЕКА Е ТОЧНО ПОЧИНАЛ ТОШЕ ПРОЕСКИ ВО СООБРАЌАЈНА НЕСРЕЌА.ГОЛЕМА БОЛКА ВО СРЦЕТО МИ ВЛЕЗЕ НЕ ЗНАЕВ ШТО ДА КАЖАМ БЕВ ИЗНЕНАДЕНА.ЌЕ МИ НЕДОСТАСУВА МНОГУ ИМАМ СЛИКА СО НЕГО И ИМАМ ПОТПИС НА КОЈ ПИСЕ ОД ТОШЕ ЗА НЕНА.НЕКОИ ДЕЦА ВИКАА ДЕКА ТОШЕ НЕ Е ПОЧИНАТ ТОЈ СЕУШТЕ Е ЖИВ.ЈАС МИСЛАМ ДЕКА Е ЖИВ И ДЕКА СЕУШТЕ ЖИВЕЕ ВО НАШИТЕ ДОБРИ СРЦА.СЕКОГАШ ИМА МЕСТО ЗА НЕГО ВО НАШИТЕ СРЦА.СЕ ВРАТИВ ДОМА ОТВОРИВ НА ТЕЛЕВИЗИЈА И ГО ВИДОВ ТОШЕ КАКО ПЕЕ И НЕКОЈ ЗБОРУВА ЗА СМРТА.ОД ОЧИТЕ ПОЧНАА СЛОЗИ ДА МИ ТЕЧАТ,САКАМ ДА КАЖАМ НАЦЕЛОСНО СЕ РАСПЛАЧАВ И МИСЛЕВ САМО НА НЕГО ДЕКА НЕМА ДА БИДЕ ВО НАРОДОТ НЕМА ДА ГО ВИДИМЕ ВЕЌЕ,НЕМА ДА ПЕЕ НОВИ ПЕСНИ И ДА ИМА НОВИ АЛБУМИ,И СЕ ДРУГО УБАВО КАЈ НЕГО.МАКЕДОНИЈА БЕЗ ТОШЕ Е НИШТО.СИ ЗАМИНА И ОДЛУЧИ ГОСПОД ДА НИ ГО ЗЕМА.ЗА ТОШЕ ДА ПОЧИВА ВО МИР


ОД НЕНА ПАНОВА СТРУМИЦА

ЗА ТОШЕ[уреди извор]

тоше те сакаме почивај во мир/!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ЗА ТОШЕ[уреди извор]

ТОШЕ-ПРЕКРАСНА ЛИЧНОСТ,ПРЕКРАСЕН ЧОВЕК,АНГЕЛ, АМБАСАДОР-АМБАСАДОР НА НЕБОТО.ПОЧИВАЈ ВО МИР.

                                                               ЕЛЕНА ПАНОВА-СТРУМИЦА
  • U ime svih Bosanaca i Hercegovaca izražavam saučešće njegovoj porodici, prijateljima i svima onima koji su ga voljeli i cijenili. Otišao je jedan od najboljih mladih umjetnika s ovih prostora. Neka mu se dragi Bog smiluje. AdnanSa 18:46, 16 октомври 2007 (UTC)

Галерија[уреди извор]

Доколку некој има време, може да ја искористи галеријата и сликите кои ги постирав (Сликани пред неколку часа на плоштадот Македонија во Скопје и на другите верзии на википедија кадешто фигурира Тоше. Поздрав LBakraceski 18:49, 16 октомври 2007 (UTC)

Tose, imam edna poraka za tebe: Ti blagodaram sto mi pokaza kako izgleda eden golem covek, i sto mi dade cel vo zivotot. Ke se obidam da ja sledam Tvojata misija, da bidam barem polovina covek od toa sto si Ti. Ti si besmrten, vecno ke zivees vo nasite srca, misli i dusi. Tvojata pesna vecno ke ostane ziva od nasite grla, i spomenot za tebe nema da padne vo zaborav. Vecno ke te pametam kako covek koj mi pokaza sto znaci da se bide edna golema narodna licnost, koja bezrezervno se grizi za drugite okolu sebe, bez razlika na sostojbata vo svojata dusa. Ti ni go kaza ritamot na svoeto srce, a site nie go prifativme kako nas ritam. Gospod prerano te zema, no se e toa del od Negoviot plan koj ne e zlonameren. Dobrite luge Gospod gi saka pokraj nego! Vecno ke te sakame, angelu nas! Bidi sega angel na neboto, i cuvaj ne od zlo. Slava ti! Iskreno socuvstvo za pregolemata zaguba na semejstvoto Proeski, i site na koi Tose im e vo srcata. Uste ednas, Slava ti, Tose!!! MAKEDONIJA E SO TEBE

umre nasiot angel[уреди извор]

tose umre oti od kade sto nema nikogas da se vrati...no zasekogas ostanuva vo nasive srca i vo negovite pesni...

Родно място[уреди извор]

В крайна сметка кое е родното място на Тоше - Крушево или Прилеп? Постоянно някой ги сменя и не може да се разбере със сигурност. Например в сръбската уикипедия още си пише Крушево. Извинявам се, че пиша на български.--Givern 11:35, 18 октомври 2007 (UTC)

Роден е во Прилеп, во градската општа болница, Крушево немало гинеколошко акушерско одделение во 1981, такашто породувањето било во Прилеп и така се води во официјалните документи. Неговото место на живеење цел живот било Крушево. Поздрав LBakraceski 18:35, 18 октомври 2007 (UTC)

ANGELU BOZJI[уреди извор]

Angelu bozji zasekogas ke te cuvame vo nasite srca i nikogas nema da te zaboravime.Pocivaj vo mir ANGELU BOZJI VECNO KE TE SAKAME- Koga nekoj bi rekol:Soberete po edna solza isplakani od taznite oci, po edno delce od site skrseni srca koi iskreno zalat za tebe dosega Tose ke bese tuka.No Bog ne te vrati, netrpeliv te zede vo Carstvoto Bozjo za da gi pees pesnite na Angelite.Na nas ostanuva da gi peeme tvoite pesni i da gi sledime tvoite dela, da gi preneseme na nasite idni generacii da znaat kolku sme gordi sto te imavme vo nasata generacija!Pocivaj vo mir Nas Angele!-Darinka,Resen

Прашање за слики[уреди извор]

Во статијата за Тоше на англиската википедија беа додадени слики од Плоштад од Скопје но ми се чини овие тука на македонскава верзија се доста подобри. Па кога тука се веќе објавени со слободна лиценца, дали мислите дека е добро да се стават и во англиската верзија како што се овде или па да се искомбинира со тамошните за дополнително да се подобри таа статија? сепак на англиски е, читаат и странци и така натаму. Фала.Eden 15:22, 20 октомври 2007 (UTC)

Јас веќе го напоменав тој факт, ако не те мрзи превземи ги и додади ги во постоечката галерија :) Поздрав LBakraceski 15:26, 20 октомври 2007 (UTC)
ок фала. е сеа ќе глеам да искомбинирам колку ќе успеам незнамEden 15:27, 20 октомври 2007 (UTC)

Што е работата со сликиве? Повеќето се избришани... - Aleksandar L 10:03, 13 септември 2008 (UTC)

До пред некое време не беа, но најверојатно не биле правилно подигнати, па морале да се избришат. Чекај ќе проверам.--Kiril Simeonovski (разговор) 11:16, 19 септември 2008 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Промена на зборови од типот оддржу... во одржу..., само со едно д.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 16:11, 22 февруари 2009 (UTC), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Категорија наместо Category, вики клучни зборови на македонски.
  • Податотека наместо Image, вики клучни зборови на македонски.
  • Податотека наместо File, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 13:09, 28 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

меѓународниот наместо интернационалниот, непотребен интернационализам. списоци наместо листи, непотребен интернационализам. Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 09:01, 3 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.[одговори]