Радиус

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Радиус на кружница

Во геометрија, радиус (или полупречник) на еден круг, кружница или сфера е отсечка која се протега од нејзиниот центар до нејзиниот раб. Радиусот на една кружница или сфера е должината на таа отсечка. Тој претставува половина дијаметар.[1][2]


 • Еден круг (кружница, сфера) има безброј многу отсечки-радиуси, но сите ја имаат истата должина!
 • Таа должина исто така се вика радиус. (По дефиниција, кружница е множеството на сите точки кои се со истото растојание R од една точка, т.е. центарот.)
 • Физичка величина за радиус е должина.
 • За означување на радиусот на една кружница или сфера се користи буквата R или r или самото растојание.
Circle radius w.svg
Разни означувањa на радиус на кружницата со соодветен периметар


Соодносот помеѓу радиусот R и дијаметарот D на една кружница е

R = \frac{D}{2}  или  D = 2 \cdot R

Соодносот помеѓу радиусот R и периметарот L на една кружница е

R = \frac{L}{2\pi} или  L = 2 R \pi

Соодносот помеѓу радиусот R и плоштината P на една кружница е

R = \sqrt{\frac{P}{\pi}} или P = R^2 \pi

Обопштување[уреди]

Повоопштено, во геометријата, инженерството, теоријата на графови и многу други случаи, радиусот на нешто (на пр. цилиндар, многуаголник, граф или пак механички дел) е растојанието од неговиот центар или оска на симетрија до неговиот раб. Во овој случај, радиоусот може да изнесува повеќе од половина дијаметар.

Други формули со радиус[уреди]

 • За прeсметување на радиусот на една кружница која поминува низ три точки A, B, C, може да се примени следнава формула:
r=\frac{|\overline{AC}|}{2\sin(\theta)}   каде   \theta   е аголот   \angle A B C   и   |\overline{AC}|   e должината на тетивата AC.

Литература[уреди]

 1. San Diego State University (2004). „Curves, Polygons and Circles“. Oxford University Press. http://www-rohan.sdsu.edu/~pwbrock/files/UNIT9.2.pdf.  (англиски)
 2. Math Open Reference. „Radius of a Circle“. http://www.mathopenref.com/radius.html.  (англиски) интерактивен


Поврзани теми[уреди]


Надворешни линкови[уреди]