Прескок

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Прескок е дисциплина во спортот гимнастика.[1] Во прескок, гимнастичарките трчаат 25m (околу 82 стапала) до прескочниот коњ или отскочна табла од која држејќи се со рацете изведуваат вежба во воздух префрлајќи се од другата страна на помагалото. Егзивбицијата во воздух може да вклучува едно или две повеќекратни салта или култови, или пак може да биде само вртење на воздух. При доскокот многу е важно гимнастичарката стабилно да застане со две нозе, бидејќи во спротивно тоа се казнува од страна на судиите. Во 2001, старото помагало „коњ“ беше заменето со ново, отскочна табла која е поцврста, постабилна и со поголема површина (1m со 1m) и овозможува поголема стабилност и сигурност при изведувањето на прескокот [2]. Со оваа промена на помагалото, гимнастичарите се обидуваат да изведат посложени и потешки вежби.

Димензии[уреди]

Табла[уреди]

 • Ширина: 120цм ± 1 цм[3][4]
 • Должина: 95цм ± 1цм[3][4]
 • Висина:
  • Мажи: 135цм ± 1цм[3]
  • Жени: 125цм ± 1цм[4]

Место за трчање[уреди]

  • Ширина: 2500цм ± 10цм[3][4]
  • Должина: 100цм ± 1цм[3][4]

Наводи[уреди]

 1. Женска дисциплина - прескок.
 2. „Vault: Everything You Need to know about Vault“. http://gymnastics.about.com/od/gymnasticsapparatus/p/watchingvault.htm. конс. 4 октомври 2009. 
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 „Apparatus Norms“ (PDF). FIG. стр. II/21. http://figdocs.lx2.sportcentric.com/external/serve.php?document=1540. конс. 4 октомври 2009. 
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 „Apparatus Norms“ (PDF). FIG. стр. II/43. http://figdocs.lx2.sportcentric.com/external/serve.php?document=1540. конс. 4 октомври 2009.