Пепелашка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Пепелашка
Cendrillon2.JPG
Илустрација на Гистав Доре за Cendrillon
Народна сказна
Име: Пепелашка
Позната како: Cendrillon
Aschenputtel
Cenerentola
Cinderella
Информации
Арни Томпсон група: 510a
Држава: ширум светот
Издадена во: The Pentamerone (1634)
Mother Goose Tales (1697)
Grimm's Fairy Tales (1812)

Пепелашка (француски: Cendrillon, германски: Aschenputtel, шпански: Cenicienta, италијански: Cenerentola, англиски: Cinderella) е добро позната класична народна сказна, отелотворување на митски-елемент на неправдена угнетувачка/триумфална награда. Илјадници варијанти се познати низ светот.[1] Насловниот лик[2] е млада девојка која живее во несреќни околности кои одеднаш се преобразуваат во забележливо богатство. Зборот „пепелашка“, по аналогија, значи, онаа чии атрибути се непрепознатливи, или онаа која неочекувано постигнува признание или успех по период на непознатост и запоставеност. Сè уште популарната приказна за Пепелашка продолжува да влијае на народната култура, позајмувајќи сижејни елементи, алузии и тропи на широка разнообразна медија.

Наводи[уреди]

  1. Jack Zipes, The Great Fairy Tale Tradition: HELP!, p 444, ISBN 0-393-97636-X
  2. Although both the story's title and the character's name change in different languages, in English-language folklore "Cinderella" is the archetypal name.