Палестина (автономни територии)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
За регионот видете Палестина.
Карта на Западниот Брег.
Карта на Појасот Газа.

Палестинските теристории сочинуваат два региона (автономни територии) во Блискиот Исток, и тоа:

Овие територии биле под управа на Британскиот мандат Палестина, потоа окупирани од страна на Јордан (Западен Брег) и подоцна од Египет (Појас Газа) за на крај двете територии да бидат окупирани од Израел.

Карта на областите во Палестина. Источен Ерусалим е прикажан како непалестински поради неговото непризнаено припојување кон Израел.

Административна поделба[уреди]

Согласно Договорот од Осло, Палестинските територии Западен Брег и Појас Газа се поделени на три подрачја (Б, Б и В) и 16 области под Палестинска Самоуправа. Од 2007 наваму, две посебни управи полагаат право на власт врз Палестинската Самоуправа - едната на Западниот Брег, а другата во Појасот Газа.

Име Население
(2007)[2]
Површина
(км2)
Густина
(жит/км2)[3]
Западен Брег 3.269.700 5.671 417,86
Појас Газа 1.816.539 360 3.934,83
Вкупно 5.086.239 6.031 627,80

Западен Брег[уреди]

Област[4] Население[4] Површина
(км2)[4]
Џенин 556.212 583
Тубас 88.771 372
Тулкарм 358.213 239
Наблус 586.380 592
Калкилија 100.753 164
Салфит 79.464 191
Рамала и ел-Бира 548.018 844
Ерихон 81.724 608
Ерусалим
(вклуч. Источен Ерусалим припоен од Израел)
462.521 344
Витлеем 376.515 644
Хеброн 751.129 1.060
Вкупно 3.609.700 5.671

Појас Газа[уреди]

Област[4] Население[4] Површина
(км2)[4]
Северна Газа 270.245 61
Газа 696.410 70
Дејр ел-Бала 205.534 56
Хан Јунис 370.979 108
Рафа 273.371 65
Вкупно 1.816.539 360

Наводи[уреди]

  1. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/we.html
  2. . "Факти и информации за Палестина: Население". Палестинско академско друштво за изучување на меѓународните односи.  (консултирано на 24 октомври 2012) (англиски)
  3. Во 2010 г, вкупата густина е зголемена на 681 жит/км².
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 „Окупирана палестинска територија: Административни единици“. GeoHive. http://www.geohive.com/cntry/palestine.aspx. конс. 24 октомври 2012.  (англиски)

Поврзано[уреди]