Отоманско-венецијанска војна (1645–1669)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Критска војна
(Отоманско-венецијански војни)
Дел од the Отоманско-венецијански војни
Venetiancrete.jpg
Датум 1645–1669
Место Далмација, Крим и Егејско Море
Исход Османлиска победа
Територијачни
промени
Крит бил освоен од Османлиите
Завојувани страни
 Венецијанска Република


Sovereign Military Order of Malta Малтешки ред
CoA Pontifical States 02.svg Папска држава
 Француско кралство
Mani Flag (Greece).svg Маниоти

 Отоманска империја
Отоманска империја Берберски земји
Команданти и водачи
Венецијанска Република
Андреја Корнер
CoA Pontifical States 02.svg Николо Лудовиси
Венецијанска Република Томасо Моросини
Венецијанска Република Џовани Батиста Гримани
Венецијанска Република Џакомо да Рива
Венецијанска Република Алвис Мокениго
Венецијанска Република Леонардо Фосколо
Венецијанска Република Лоренцо Марчело
Венецијанска Република Лазаро Мокениго
Венецијанска Република Франческо Моросин
Француско кралство Алмериго д`Есте
Француско кралство Францис Вендоме
Отоманска империја Силах Јусуф паша
Отоманска империја Кара Муса паша 
Отоманска империја Гази Хусеин паша
Отоманска империја Ахмед паша
Отоманска империја Кара Мурад паша
Отоманска империја Мехмед паша
Отоманска империја Фази Ахмед паша

Отоманско-венецијанската војна, позната како Кандијска војна била шестата Отоманско-венецијанска војна која се водела меѓу Венецијанската република, Малтешки ред, Папската држава и Франција од една страна и Османлиската Империја од друга страна. Конфликтот избил за превласт на островот Крит. Војната се одвивала преку поморски битки во Егејско Море и воени операции во Далмација.

Во првите години од конфликтот и покрај тоа што поголемиот дел од островот бил заземен од Османлиите, сепак тврдината Кандија или модерниот Ираклион се бранел долго време. Единствена шанса на Венеција да го спаси градот била спречување на нова испорака на Османлиите кои го опседнале градот. До крајот на војната, Венеција ја одржувала својата морска супериорност победувајќи во поголемите морски битки, но блокирање на Дарданелите не било успешно и Османлиите постојано добивале помош.

Во следните години од конфликтот Венеција финансиски се истрошила, и покрај подршката од папата и западните земји. Од друга страна пак Османлиите продолжувале со подршка и во 1666 година започнале голема офанзива на чело со големиот везир. Овој напад завршил со преговори според кој тврдината била отстапена на Османлиите и целосна контрола над островот, а Венеција добила неколку острови во Далмација. Крит останал под раководство на Османлиите до 1912 година кога бил присоединен кон Грција.