Нора Џонс

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Нора Џонс

Џонс на Канскиот филмски фестивал (2007)
Биографски податоци
Роден(а) 30 март 1979 год.
Бруклин (Њу Јорк), САД
Потекло Дентон (Тексас), САД
Жанрови Џез, кантри, поп
Занимања Музичар, текстописец, композитор
Инструменти Вокал, пијано
Период на активност 2001 - сѐ уште
Издавачи Blue Note Records
Соработници The Little Willies, Foo Fighters, Дејв Грол, Реј Чарлс, Вили Нилсон
Мреж. место norahjones.com

Нора Џонс (англиски: Norah Jones; родена на 30 март 1979 во Бруклин, САД) е американска пејачка.[1]

Соло кариерата ја започнала во 2002 година со издавањето на нејзиниот деби албум Come Away with Me. Таа плоча била совршен спој на џез, кантри и поп музика, што на пејачката и донела пет Греми награди следната година.[2] Албумот се продал во 11 милиони примероци во САД и 26 милиони ширум светот.[3] До ден денес, пејачката има објавено пет студиски албуми, сите наградени со платинести уверенија за милионски тираж.[4] Сите нејзини студиски дискови добиле поволни оценки и рецензии од страна на музичките експерти.[5]

Во досегашната кариера, Џонс има освоено девет Греми признанија, а нејзините музички изданија се продале во 50 милиони копии на светско ниво.

Дискографија[уреди]

Албум Година
Come Away with Me 2002
Feels Like Home 2004
Not Too Late 2007
The Fall 2009
Little Broken Hearts 2012

Наводи[уреди]

  1. Dilworth, Thomas J.. „What's Next for Norah Jones?“, ABC News, 6 јули, 2007 (конс. 19 ноември, 2009). „Shankar officially changed her name to Norah Jones when she was 16, and has been using it ever since.“
  2. CNN.com – Norah Jones sweeps Grammy Awards – Mar. 10, 2003“, Edition.cnn.com, 28 февруари 2003 (конс. 19 август 2010).
  3. Brown, Helen. „Norah Jones, Little Broken Hearts, CD review“, The Telegraph, 27 април 2012 (конс. 30 јули 2012).
  4. „Gold & Platinum – 19 август, 2010“. RIAA. http://www.riaa.com/goldandplatinumdata.php?table=tblDiamond. конс. 19 август 2010. 
  5. „Come Away With Me Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic“. Metacritic.com. 26 февруари 2002. http://www.metacritic.com/music/artists/jonesnorah/comeawaywithme. конс. 19 август 2010. 

Надворешни врски[уреди]