Нова Македонија

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Нова Македонија
Лого на Нова Македонија.jpg caption = Лого на Нова Македонија
Тип Дневен весник
Формат Б2
Уредник Зоран Андоновски
Основан 29 октомври 1944
Јазик македонски
Седиште ул. „Атинска“ бр. 12 Скопје
Страница Онлајн издание
Лого на првиот број на весникот.

„Нова Македонија“ е најстариот дневен весник во Македонија. Весникот е основан со Решение на Президиумот на АСНОМ. Првиот број излегол на 29 октомври 1944 година во Горно Врановци, а за негов прв главен уредник е назначен Васил Ивановски. „Нова Македонија“ е првиот македонски дневен весник, основан со решение на Президиумот на АСНОМ. Првиот број е објавен на 29 октомври 1944 година во селото Горно Врановци, каде што денес се наоѓа првата печатница, претворена во музеј. За прв уредник бил назначен Васил Ивановски.

По турбулентните транзициски години, обновената „Нова Македонија“ почна да излегува на 30 април 2008 година. Сегашната екипа максимално се обидува да ги задржи новинарските вредности и критериуми што ги наметнуваат повеќе од 65-годишната историја на медиумот што бил главен расадник на новинарски имиња и да ги спои со современите текови во новинарството.

Нашата мисија е најбрзо и најточно пренесување на релевантните вести од земјава и од светот и понудување доволно оригинални содржини за читателот што сака да прочита повеќе од голата информација што ја имаат повеќето медиуми