Нилски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Нилски
Геог.
распростр.:
јужна Етиопија, Судан, Уганда, Кенија и северна Танзанија
Класификација: нилосахарски?
Гранки:

Нилските јазици се група на јазици од источносуданските јазици зборувани на територијата од Судан до Танзанија. Оваа група е поделена во три подгрупи: