Неутрофилен гранулоцит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Неутрофил
Neutrophils.jpg
Неутрофили со сегментирани јадра опкружени со еритроцити. Интрацелуларните гранули се видливи во цитоплазмата (Боење по Гимза)
Code Шаблон:TerminologiaHistologica

Неутрофилните гранулоцити се клетки од групата на грануларни леукоцити. Најголем дел од леукоцитите отпаѓаат на неутрофилите и тоа од 50-70%. Неутрофилите содржат јадро сегментирано на 2-5 дела.