Неандерталец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Човечки череп (лево) спореден со неандерталски (десно)

Неандерталец е изумрен вид праисторискичовек кој живеел во раниот и средниот палеолит за кое време се протегал во Европа и западниот дел на Азија. Неандерталецот изумрел пред 24 000 години кога бил заменет како доминантна група од страна на човекот.

Неандерталецот е наречен по долината Неандертал во Германија во која во 1856 година биле најдени череп, скелет и други коски од овој вид луѓе.

Едвард Рубин од Националната Лабораторија Лоренс Беркли во Беркли, Калифорнија тврди дека последните генетрски тестирања направени врз коски од Неандерталци укажуваат на тоа дека DNA структурата на Неандерталецот е 99.5-99.9% идентична со DNA структурата на човекот.[1][2]

Наводи[уреди]

  1. Neanderthal bone gives DNA clues
  2. Scientists decode Neanderthal genes

Надворешни врски[уреди]