Насерово Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
  1. пренасочување Шаблон:Инфокутија Езеро

Насеровото Езеро е големо вештачко езеро на југот од Египет и на северот на Судан. Строго, терминот Насерово Езеро се однесува само на поголемиот дел на езера кои се наоѓаат на Египетска територија (83%), додека пак делот што припаѓа на Судан, Суданците го нарекуваат Нубијско Езеро.

Езерото настанало како резулата на изградбата на Асуанската брана преку Нил помеѓу 1958 и 1970 година. Езерото е долго околу 550 километри и има максимална ширина од 35 километри, во близината на северниот повратник. Езерото има површина од 5,250 квадратни километри, а има најголем волумен од 157 километри кубни вода. Подигнувањето на нивото на езерото во текот на 1990-те довело до изливање вода во западната пустина, со тоа што настанало езерото Тошка во 1998 година.

Повеќе значајни Нубијски археолошки наоѓалишта се раздвоени камен по камин и преместени на повисоко ниво, меѓу кои е најзначајно Абу Симбел. Еѓипќаните му дали име во чест на нивниот претседател Гамал Абдел Насер, кој бил започнувач на проектот.

Наводи[уреди]