Монери

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Монери претставуваат едноклеточни организми без јадро во клетката какви што се бактериите. Тие се прокариотни организми. Во царство на монери најбројни и најзначајни се бактериите.Тие се распространети во сите животни средини вода воздух и почва.