Месија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Месија (хебрејски: משיח) во суштина означува спасител, избран човек од страна на Бог чија задача Му е да го поврзи својот народ. Најчесто нарекуван уште и како цар, свештеник или пророк со Божји Дух.

Христијанство[уреди]

Во хрстијанството Месија се смета дека е Исус Христос.

Јудаизам[уреди]

Според јудаизмот, од Месијата се очекува да бидат простени сите гревови на евреите како и обновување на светиот храм во Ерусалим. Доаѓањето на Месијата би ја докажала вистината за јудеизмот воспоставувајќи рамноправност и мир помеѓу народите.

Ислам[уреди]

Во исламот како Месија се смета Иса синот Мерјемин т.е. Исус.