Мегакариоцит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Мегакариоцит
WVSOM Megakaryocytes.JPG
Два мегакариоцити во коскената срцевина (малку подолу од центарот)
Латински megakaryocytus
Code Шаблон:TerminologiaHistologica

Мегакариоцитите се клетки во коскената срцевина од кои настануваат крвните плочки, кои се неопходни за коагулацијата на крвта. 1 од 10 000 клетки во коскената срцевина е мегакариоцит. Дијаметарот им изнесува 50-100 μm.