Марксистички феминизам

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Марксистичкиот феминизам е подвид на феминизмот што има за цел да ги прикаже материјалната основа за угнетувањето на жените, врските меѓу начините на производство и статусот на жените и да ги примени теориите за жените и класите во семејството. Феминистичката теорија е суштински различна од марксистичката теорија бидејќи феминизмот мора да се фокусира на родот и на сексуалноста, повеќе отколку на материјалните услови во која било идеолошка конструкција. Сепак, многу феминисти тврдат дека само синтеза на марксизмот и на феминизмот може да ги еманципира жените.

Американските марксистички феминисти создаваат единствена теорија за социјалната нееднаквост на жените. Така, Ненси Хартсок тврди дека материјалната основа на нееднакво егзистирање на жените е содржана во свеста на жените. Само марксистичкиот феминизам има посебна теорија за релацијата меѓу создавањето на внатрешното искуство на жените и нивниот социјален живот. Тој е заснован на практиката која ги поврзува свесното суштество и социјалната каузалност. Иако постојат многу варијанти на марксистичкиот феминизам, радикалните феминисти тврдат дека ниеден од нив не се зафаќа изворно со „женското прашање”, бидејќи ваквите теории неизбежно мораат да ја инкорпорираат феминистичката анализа во марксизмот.[1]

Белешки[уреди]

  1. „Водич во феминистичката и родовата терминологија“. Здружение на граѓани Акција Здруженска, Скопје. 2007-05-30. http://www.zdruzenska.org.mk/article.asp?id=336. конс. 22 јуни 2007.