Список на производители на автомобили

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е листа на производители на автомобили, а не на индивидуални типови. Некои од овие фирми повеќе не постојат, а некои никогаш не биле независни, туку одсекогаш биле дел од некоја поголема компанија.

Фирми по земји[уреди]

Аргентина[уреди]

Ерменија[уреди]

Австралија[уреди]

Австрија[уреди]

Белорусија[уреди]

Белгија[уреди]

Бразил[уреди]

Бугарија[уреди]

Канада[уреди]

A-E[уреди]

F-I[уреди]

L-R[уреди]

S-Z[уреди]

Кина[уреди]

Чешка[уреди]

Данска[уреди]

Естонија[уреди]

Финска[уреди]

Франција[уреди]

A-H[уреди]

J-V[уреди]

Германија[уреди]

Major Current German Automobile Manufacturers[уреди]

Other German Manufacturers[уреди]

A-G[уреди]

H-R[уреди]

S-W[уреди]

Унгарија[уреди]

Индија[уреди]

Иран[уреди]

Ирска[уреди]

Израел[уреди]

Италија[уреди]

A-H[уреди]

I-Z[уреди]

Japan[уреди]

Latvia[уреди]

Liechtenstein[уреди]

Lithuania[уреди]

Malaysia[уреди]

Morocco[уреди]

Namibia[уреди]

Netherlands[уреди]

North Korea[уреди]

Norway[уреди]

Philippines[уреди]

Poland[уреди]

Portugal[уреди]

Romania[уреди]

Русија[уреди]

Serbia[уреди]

Slovenia[уреди]

South Korea[уреди]

Spain[уреди]

Sweden[уреди]

Switzerland[уреди]

Taiwan[уреди]

Thailand[уреди]

Turkey[уреди]

Ukraine[уреди]

United Arab Emirates[уреди]

United Kingdom[уреди]

A-E[уреди]

F-L[уреди]

M-R[уреди]

S-W[уреди]

United States[уреди]

There were over 1800 automobile manufacturers in the United States from 1896 to 1930. Very few survived and only a few new ones were started after that period.

Major current US automakers[уреди]

With their various brand-names, many of which earlier had been independent companies:

  • AM General (not sold to private individuals; similar vehicles are sold to ordinary consumers as Hummers)

Vietnam[уреди]