Листа на лидери на држави во 941 година

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Список на лидери на држави по година
936 • Список на лидери на држави во 941 година • 943
Настани во 941 година


Ова е список на лидери на држави во 941 година. Во него се наведени лидерите на државите во светот, коишто постоеле во соодветната година. Се споменуваат имињата на оние лидери коишто ги заземале највисоките функции или оние со најголема моќ во државата, без оглед на обликот на државното уредување и видот на функцијата којашто ја извршувале. Како дополнителни информации се наведуваат и животниот век на лидерот и временскиот период на извршување на соодветната функција.

Списокот е поделен на континентите во светот, коишто се подредени по азбучен редослед, а во делот за секој континент, исто така, по азбучен редослед се подредени државите коишто во годината се наоѓале на тој континент. Во случај да се случиле промени на функциите, наведени се имињата на сите лица коишто ја извршување таа функција подредени по хронолошки редослед во текот на годината.

Европа[уреди]

Азија[уреди]

Африка[уреди]

Јужна Америка[уреди]

Северна Америка[уреди]

Австралија со Океанија[уреди]