Список на историски музички инструменти

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Кај автентичната музичка изведба музичарите изведуваат класична музика со реплики или реставрирани оригинални инструменти за кои таа била компонирана. Често се вели дека ваквите изведби се изведби на „автентични инструменти“.

Ова е список на такви инструменти, и та содржи инструменти кои денес се сосем вон употреба или пак рани облици на инструментите кои подоцна продолжиле да се користат во класичната музика.

Средновековни (476 – 1400)[уреди]

Жичени[уреди]

Дрвени дувачки[уреди]

Флејти[уреди]

Ренесансни (1400 – 1600)[уреди]

Жичени[уреди]

Дрвени дувачки[уреди]

Флејти[уреди]

Двописни дувачки[уреди]

Лимени дувачки[уреди]

Клавијатури[уреди]

Барокни (1600 – 1760)[уреди]

Жичени[уреди]

Дрвени дувачки[уреди]

Флејти[уреди]

Двописни дувачки[уреди]

Еднописни дувачки[уреди]

Лимени дувачки[уреди]

Клавијатури[уреди]

Класични (1730 – 1820)[уреди]

Дрвени дувачки[уреди]

Еднописни[уреди]

Клавијатури[уреди]

Романтистички (1815 – 1910)[уреди]

Лимени[уреди]

Надворешни врски[уреди]