Лимета (боја)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Лимета
Limes.jpg
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка #BFFF00
sRGB1    (r, g, b) (191, 255, 0)
CMYK2   (c, m, y, k) (25, 0, 100, 0)
HSV       (h, s, v) (75°, 100%, 100[1]%)
Извор Maerz & Paul[2]
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Лимета (лиметна зелена) — боја на три четвртини помеѓу жолтата и зелената (поблиска до жолтата), наречена по бојата на овошјето лимета. Бојата е на половина помеѓу мрежната боја шартрез и жолтата на бојното тркало.[2]

Лимета (традиционална лиметна зелена)[уреди]

Лимета (#BFFF00) е чиста спектрална боја приближно 564 нанометри на видливиот спектар, кога ќе се нацрта на хроматичниот дијаграм CIE.

Варијанти[уреди]

Електрична лимета[уреди]

Електрична лимета
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка #CCFF00
sRGB1    (r, g, b) (204, 255, 0)
HSV       (h, s, v) (72°, 100%, 100%)
Извор Crayola
1: Нормализирано на [0–255]

Бојата „електрична лимета“ е за прв пат воведена во во 1991 г. од производителот на масни боици Crayola.

Оваа нијанса на лимета е популарна во психоделичната уметност.

Француска лимета[уреди]

Лимета (Pourpre.com)
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка #9EFD38
sRGB1    (r, g, b) (158, 253, 56)
CMYK2   (c, m, y, k) (38, 0, 78, 1)
HSV       (h, s, v) (89°, 78%, 99[3]%)
Извор Pourpre.com
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Бојата „француска лимета“ е нијанса на лиметата просто наречена „лимета“ (lime) на Pourpre.com, многу застапен и популарен список на бои во Франција.

Мрежна боја „лимета“ (X11-зелена)[уреди]

Лимета (HTML/CSS); Зелена (X11)
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка #00FF00
sRGB1    (r, g, b) (0, 255, 0)
Извор HTML/CSS[4]
1: Нормализирано на [0–255]

Мрежнат абоја наречена „лимета“ (lime) впрочем одговара на зелена на приказите во RGB: има различен HTML-код (#00FF00). Десно е приложен пример.


Мрежна боја лиметна зелена[уреди]

Лиметна зелена
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка #32CD32
sRGB1    (r, g, b) (50, 205, 50)
Извор X11[4]
1: Нормализирано на [0–255]

Десно е прикажана мрежната боја „лиметна зелена“ (lime green).


Занимливости[уреди]

  • Во супкултурата на геј-лицата, носењето на шамивче со лиметна боја означува дека носачот има фетиш кон ситофилија.[5]

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

  1. „Алатка за претворање на бои наместена на хексадецималниот код на бојата #BFFF00 (лимета):“. Web.forret.com. http://web.forret.com/tools/color.asp?RGB=%23BFFF00. конс. 8 јуни 2010.  {{}}
  2. 2,0 2,1 Maerz and Paul A Dictionary of Color New York:1930 McGraw-Hill; The index refers to Plate 20 Color Sample J1 as Lime Green; this color is shown on Plate 20 as being halfway between yellow-green (the old name for the color that is now called chartreuse green) and yellow on the color wheel.
  3. Алатка за претворање на бои наместена на хексадецималниот код на бојата #9EFD38 (француска лимета) - web.forret (англиски)
  4. 4,0 4,1 „Боен модул TR CSS3 на W3C, бојни клучни зборови за HTML4“. W3.org. http://www.w3.org/TR/css3-color/#html4. конс. 8 јуни 2010.  (англиски)
  5. Симболика на шамивчињата - Gay City USA (англиски)