Леон Фуко

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Foucault pendulum animated.gif

Леон Фуко (19 септември 1818 - 10 февруари 1878) (француски Jean Bernard Léon Foucault) бил француски физичар, член на Париската академија на науките (1866). 1851 година ја пресметува брзината на светлината во воздух и вода. Со помош на Фукоовото нишало 1852 година ја докажува ротацијата на планетата Земја.