Лактоза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Лактоза
Beta-D-Lactose.svg
Назнаки
CAS бр. [63-42-3]
PubChem 6134
SMILES
InChI
ChemSpider бр. 5904
Својства
Молекулска формула C12H22O11
Моларна маса 342.30 g/mol
Изглед white solid
Густина 1.525g/cm
Точка на топење

222.8°C[1]

Точка на вриење

667.9°C[1]

Растворливост во вода 21.6 g/100 mL[2]
Штетност
EU индекс not listed
Температура на запалување 357.8°C[3]
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Infobox references

Лактоза претставува млечен шеќер, бидејќи најмногу се среќава во млекото. Преку таканареченото млечно киселинско вриење, лактозата учествува во добивањето различни млечни производи.


Наводи[уреди]

  1. 1,0 1,1 Anonymous. Sigma Aldrich. Lactose Product. http://www.sigmaaldrich.com/catalog/ProductDetail.do?lang=en&N4=17814%7CFLUKA&N5=SEARCH_CONCAT_PNO%7CBRAND_KEY&F=SPEC St. Louis MO.
  2. The solubility of lactose in water is 18.9049 g at 25°C, 25.1484 g at 40°C and 37.2149 g at 60°C per 100 g solution. Its solubility in ethanol is 0.0111 g at 40°C and 0.0270 g at 60°C per 100 g solution.Machado, José J. B.; Coutinho, João A.; Macedo, Eugénia A. (2001), Solid–liquid equilibrium of α-lactose in ethanol/water, „Fluid Phase Equilibria“ 173 (1): 121–34, doi:10.1016/S0378-3812(00)00388-5, http://path.web.ua.pt/file/FPE%20(2000)%20173%20121.pdf . ds
  3. Anonymous. Sigma Aldrich. Lactose Product. http://www.sigmaaldrich.com/catalog/ProductDetail.do?lang=en&N4=17814%7CFLUKA&N5=SEARCH_CONCAT_PNO%7CBRAND_KEY&F=SPEC St. Louis MO.