Куронски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Куронски јазик
Kuršu valoda
Изговор куршу валода
Застапен во Латвија, Литванија, Германија
Подрачје Европа
Говорници непознато  
Јазично семејство
индоевропско
Јазични кодови
ISO 639-3

Терминот куронски јазик (германски: Kurisch; латвиски: kuršu valoda; ливански: kuršių kalba) може да се однесува за повеќе различни варијанти на јазици но многу слични со себе. Така имаме стар куронски јазик и нов куронски јазик.

Стар куронски јазик[уреди]

Традиционалнои, стар куронски јазик се однесува за исчезнат јазик на куронскотот племе што воглавном живеело на полуостровот Куроланд а денес е во склоп на Латвија, но и по бреговите на Балтичкото Море. Јазикот бил сличен со фински јазик и со естонски јазик. Јазикот исчезнал до 17 век и се претопил како дијалект на латвиски јазик и на литвански јазик познат како самогитски дијалект. Нема зачувани документи.

Нов куронски јазик[уреди]

Така наречениот нов куронски јазик е зборуван од курсениеките. Во процесот на миграција на населението за време на 14 до 17 век куронците се населиле на територијата на источна Прусија и станале познати како курсениеки. Јазикот бил под влијание на германски јазик но исто така и од литвански јазик. Кон крајот на 18 век нови куронски дијалекти се оформиле и видно различни од околните јазици. За прв пат се објавил зборовник на куронски во 1927 година во кој: 60% од зборовите биле исто со латвиските, 26% позајмени зборови од германски јазик и 13% литвански зборови. Луѓето што говорат јужен дијалект на латвиски јазик можат лесно да се разберат со куронците.