Костарикански дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Карта на шпанските дијалекти во Латинска Америка. Боите означуваат употреба на лични заменки за второ лице, еднина и множина.

Костариканскиот дијалект е форма на шпанскиот јазик кој се зборува во Костарика.

Фонетика[уреди]

Костариканскиот дијалект е карактеристичен по тоа што голем број Костариканци буквата „r“ не ја изговараат според стандардниот шпанскиот изговор (како македонската „р“), туку ја изговараат како што се изговара во англискиот јазиик.

Лични заменки за еднина[уреди]

Usted[уреди]

„Usted“ (ти) е доминантна заменка која се користи за второ лице еднина. Некои зборувачи ја кориостат „usted“, а при тоа не ја користат „vos“ или „tu“.

Vos[уреди]

„Vos“ е заменка за второ лице еднина која ја користат за обраќање кон лица кои се познати или при неформален разгвоор. Заменката „Voseo“ најчесто се користи во универзитетите и од страна на студентите. Понекогаш возрасните користат „vos“ кога се обраќаат кон деца, но најчесто се користи „usted“.

[уреди]

„Tú“ не се користи во костариканскиот дијалект. Сепак, поради влијанието од Мексико, Костариканците ја препознаваат заменката „tuteo“.

Поврзано[уреди]

Надворешни врски[уреди]