Корозија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Корозија (анг. corrosion) пропаѓање поради хемиска реакција, главо оксидација. Се случува секогаш кога гас или течна хемикалија хемиски напаѓа озлложена површина, често метал, и е забрзана со висока температура и од киселина и соли. Нормално, корозивните производи (рѓата, патината) остануваат на површината и ја штитат. Со остранување на овие наслаги повторно ја изложува површината и корозијата продолжува. Некои метали ја одбиваат корозијата нормално, врз други мора да се дејствува за да се заштитат (со обложување, боење, галванизирање и анодизирање)