Контраст

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Контраст

Контрастот, како поим, означува спротивност на вредностите во еден елемент, односно меѓусебно противставување на различни вредности во една ликовна творба. Контрастот во една творба може да дејствува драматично, грубо, остро, силно, слабо или суптилно, во зависност од неговиот интензитет. Може да биде контраст на вредностите на еден ликовен елемент или комбинација на контрасти од повеќе елементи. Се применува на сите ликовни елементи: · линија

о права и крива

о тенка и дебела

о куса и долга

· насока

о вертикална и хоризонтална

о вертикална и коса

о хоризонтална и коса

о вкрстени коси

· боја

о светла и темна

о студена и топла

о комплементарен контраст на бои

· текстура рапава и мазна

· тонови светли и темни

· форма аглеста и тркалезна · Волумен

о отворен или затворен

о едноставен или сложен

о тркалезен или аглест

о празен или полн

о испупчен или вдлабнат

· Простор

о отворен и затворен, т.е надворешен и внатрешен

о аглест и тркалезен едноставен и сложен


Пичка ви материна у 300 пичке материне