Кнежевство Црна Гора

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Кнежевството Црна Гора било кнежевство кое постоело од 1852 до 1910 година. Пред тоа, Црна Гора била наследна епископија, а постоела сè до 1910, кога е прогласена за кралство. Кнежевтсвото имало двајца владетели од династијата Петровиќ Његош, кнезот Данило и кнезот Никола.

Историја[уреди]

По смртта на владиката Петар Петровиќ Његош во 1851 , него го насладил Данило Петровиќ. Данило се оженил во 1852 и ја одбил својата духовна титула и ја презел титулата кнез и својата земја ја претворил во секуларно кнежевтсво. По убиството на кнезот Данило во 1860 , на престолот дошол Никола Петровиќ на 14 август 1860. Помеѓу 1861 и 1862 , Никола водел неуспешна војна против Турската Империја , а Црна Гора низ тешки маки ја сочувала својата независност. Кнезот Никола водел многу поуспешна војна против Турската Империја во 1875. По востанието во Херцеговина , делумно покренато со негова помош , Никола повторно објавил војна на Турската Империја.

Видете исто така[уреди]