Кинески династии

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Историја на Кина
Историја на Кина
ДРЕВНА
3 владетели и 5 цареви
Династија Сја 2100–1600 п.н.е.
Династија Шанг 1600–1046 п.н.е.
Династија Џоу 1045–256 п.н.е.
 З. династија Џоу
 И. династија Џоу
   Пролетно-есенски период
   Период на завојуваните држави
ЦАРСКА
Династија Чин 221 п.н.е.–206 п.н.е.
Династија Хан 206 п.н.е.–220 н.е.
  З. династија Хан
  Династија Сјин
  Источна династија Хан
Три кралства 220–280
  Веј, Шу и Ву
Династија Џин 265–420
  З. династија Џин 16 кралства
304–439
  И. династија Џин
Јужна и северна династија
420–589
Династија Суј 581–618
Династија Танг 618–907
  ( Втора династија Џоу 690–705 )
5 династии и
10 кралства

907–960
Динстија Лиао
907–1125
Династија Сунг
960–1279
  С. династија Сунг З. Сја
  С. династија Сунг Династија Џин
Династија Јуен 1271–1368
Династија Минг 1368–1644
Династија Чинг 1644–1911
СОВРЕМЕНА
Република Кина 1912–денес
Народна Република
Кина

1949–денес
Република Кина
(Тајван)
1945–денес

Ова е Список на кинески династии. Поподробни информации за династиите и нивните цареви можат да се најдат на релевантните врски во Списокта. Кликнете на И за историја на династијата, и Ц за Список на нејзините цареви (или други владетели).

Список на династии[уреди]

Династија Врски Период
Тројца владетели и пет цареви 三皇五帝 sān huáng wǔ dì (И - Ц) пред 2070 п.н.е. 628+
Сја xià (И - Ц) 2070 п.н.е. - 1600 п.н.е. 470
Шанг shāng (И - Ц) 1600 п.н.е. - 1046 п.н.е. 554
Западна династија Џоу 西周 xī zhōu (И - Ц) 1046 п.н.е. - 771 п.н.е. 275
Источна династија Џоу

се делат на:
Пролетно-есенски период
Период на завојуваните држави

東周


春秋
戰國

dōng zhōu


chūn qiū
zhàn guó

(И - Ц)


(И - Ц)
(И - Ц)

770 п.н.е. - 256 п.н.е.


722 п.н.е. - 476 п.н.е.
475 п.н.е. - 221 п.н.е.

514


246
254

Чин qín (И - Ц) 221 п.н.е. - 206 п.н.е. 15
Западна династија Хан 西漢 xī hàn (И - Ц) 206 п.н.е. - 9 н.е. 215
Сјин xīn (И - Ц) 9 - 25 16
Источна династија Хан 東漢 dōng hàn (И - Ц) 25 - 220 195
Три кралства 三國 sān guó (И - Ц) 220 - 265 45
Западна династија Џин 西晉 xī jìn (И - Ц) 265 - 317 52
Источна династија Џин 東晉 dōng jìn (И - Ц) 317 - 420 103
Северни и јужни династии 南北朝 nán běi cháo (И - Ц) 420 - 581 161
Суј suí (И - Ц) 581 - 618 37
Танг táng (И - Ц) 618 - 907 289
Пет династии и десет кралства 五代十國 wǔ dài shí guó (И - Ц) 907 - 960 53
Северна династија Сунг 北宋 běi sòng (И - Ц) 960 - 1127 167
Јужна династија Сунг 南宋 nán sòng (И - Ц) 1127 - 1279 152
Лиао liáo (И - Ц) 916 - 1125 209
Џин jīn (И - Ц) 1115 - 1234 119
Јуен yuán (И - Ц) 1271 - 1368 97
Минг míng (И - Ц) 1368 - 1644 276
Чинг qīng (И - Ц) 1644 - 1911 267

Поврзано[уреди]