Квадратна јарда

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Квадратната јарда (симб. јд²) е неметричка (британско-американска) единица за површина, некогаш во широка употреба во целиот англофонски. Денес се користи во САД, Канада и Велика Британија, а во сите останати земји е заменета со квадратниот метар. Една квадратна јарда е плоштината на квадрат со страна од една јарда (3 ст, 36 ин, 0,9144 м) во должина. Не постои стандарден и општоприфатен симбол за квадратната јарда, но најчести меѓународни симболи се sq yd и yd².

Претворање во други единици[уреди]

Една квадратна јарда е еднаква на:

Поврзано[уреди]