Карпати

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Сателитска снимка на Карпатите.

Карпатите претставуваат источен дел од планинскиот масив сместен во Средна Европа, кој ги опфаќа и Алпите. Се нарекуваат исто така и Источни или Трансилвански Алпи. Возможно е да настанале со алувијација на Дунав која доаѓа од Алпите. Тие се постилаат на територијата на Словачка, Полска, Романија и Украина. Највисок врв е 2655 m високиот Герлаковски Врв во Словачка и 2544 m високиот Молдовеану во Романија. Тие се млади верижни планини.

Карпатите го добиле своето име по дакиското племе Карпи, кое живеело на нивната источна падина, во Молдавија, и чие име би можело да потекнува од стариот индоевропски збор кој значи ”камен”.