Ками Фламарион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Ками Фламарион

Камини Никола Фламарион (на француски: Camille Flammarion) е француски астроном и популaризатор на астрономијата и науката. Во 1887 Фламарион го основал Француското астрономски општество со цел да ја промовира науката. Основач е на опсерваторијата во Жювизи, крај Париз и е нејзин директор до крајот на својот живот. Изледва Марс, Месечината двојни и пати ѕвезди и проблемите на земјината атмосфера и климата.