Источна Румелија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Източна Румелия
Iztochna Rumeliya
روم الى شرقى
Rumeli-i Şarkî

Источна Румелија
Автономна провинција на Османлиската Империја

1878–1908a

Flag of Источна Румелија

Знаме

Локација на Источна Румелија
Источна Румелија во 1890.
Главен град Пловдив
Владеење Автономна провинција
Генерален гувернер
 -  1879–1884 Александар Богориди
 -  1884–1885 Гаврил Крстевич
 -  1886 Александар Јозеф
 -  1887–1908 Фердинанд Максимилијан
Историја
 -  Берлински договор 13 јули 1878
 -  Соединување со Бугарија 6 септември 1885
Население
 -  попис од 1884 975.030 
Денеска дел од  Бугарија

Источна Румелија била автономна област со центар во Пловдив, создадена со Берлинскиот договор во 1878 година. Најголемиот дел од жителите на Источна Румелиjа беа Бугари, поради што на два пати тие се обиделе да се соединат со Кнежеството Бугариjа - во 1881 г. и во 1885 г.

По обидот од 1885 година таа беше присоединета кон Кнежество Бугарија, поради што Србија ја нападна младата бугарска држава, но ја загуби војната. Од Источна Румелиjа Османлиската империjа го задржа само градот Крџали и неговата околина, во која тогаш живеат исклучиво Турци и која влегува во составот на Бугариjа во 1912 г.

Литература[уреди]

  • Гојко Павловиќ, „Бугарија и Источна Румелија: нивните меѓународни, невладини и правна и политичка положба на 1876-1887 година“, Белград, 1907.