Инулин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Инулин
Inulin strukturformel.png
Назнаки
CAS бр. [9005-80-5]
PubChem 24763
Својства
Молекулска формула C6nH10n+2O5n+1
Моларна маса Полимер; зависи од n
Штетност
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
1
0
 
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Infobox references

Инулините се група на природни полисахариди произведени од многу видови на растенија. Инулинот е користен од некои растенија за зачувување енергија и типично го има во корените и ризомитe. Повеќето растенија кои синтетизираат и складираат инулин, не складираат други материи како скроб.