Илирски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Илирите,како и другите народи во Европа,не оставиле свој напишан јазик,илирскиот јазик останал жив во самиот народ.За тоа сведочат натписите откриени во илирските населби и во хеленските колонии во Илирија,коишто ни дале околу 1 000 илирски зборови напишани со грчко или со латинско писмо.Кај овие зборови ѓи среќаваме илирските племиња на луѓето,на божествата,племињата,реките,на градовите и др. Илирскиот јазик е индоевропски јазик и има заеднички елементи со тракискиот јазик.Од овој јазик се зачувани 400 натписи со едно посебно писмо.Во Илирија бил распространет и грчкиот јазик,кој се употребувал како трговски и културен јазик. Кај Илирите била разбиена книжевноста,но не било наследено кај другите генерации,па затоа немаме остатоци на книжевни дела.