Идолатрија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
„Обожување на златното теле“ од Николас Пузин

Идолатрија или идолопоклонство најчесто се дефинира како обожување на било каква слика, идол или предмет, која е спротивна на монотеизмот. Во религиите на Авраам идолатријата е грев, а во религиите каде не се смета за грев, не постои ни изразот „идолатрија“.

Етимологија[уреди]

Зборот идолатрија доаѓа од грчкиот збор eidololatria, кој е составен од eidolon, „слика“ или „фигура“ и latreia, „обожување“. Денес терминот „идолатрија“ не е ограничен само на религиозните концепти, туку се користи и за опишување на општествените феномени кога нешто се обожува, а се користи и во светот на филмската индустрија.

Наводи[уреди]