Знаме на Белгија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Знаме на Белгија
}}
Употреба Државно знаме
Сразмер 13:15
Усвоено 23 јануари 1831
Опис Вертикални три ленти во црна, жолта и црвена боја. Технички е државно, но ретко е истакнато.
}}
Варијанта на знамето на Белгија
Употреба Државно и пловно знаме
Сразмер 2:3 или слично
Опис Како и претходносто. Оваа верзија повеќе се користи.
}}
Варијанта на знамето на Белгија
Употреба управно пловно знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 1950
Опис Исто како првото. Во средина има црн лав со круна.
}}
Варијанта на знамето на Белгија
Употреба Морнаричко знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 23 февруари 1950
Опис Бела позадина со задебелени ленти во националните бои кои формираат Х. Во горниот дел има круна, во долниот сидро.

Државното знаме на Белгија е знаме со три еднакви вертикални полиња: црно, жолто и црвено. Вертикалната форма е базирана на знамето на Франција, а додека боите се превземени од знамето на војводството Брабант. Потеклото и идеата за димензиите на знамето не се познати.[1]

Историски знамиња[уреди]

Наводи[уреди]

Поврзано[уреди]