Змиски столб

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Хиподром во Константинопол
Yılanlı Sütun
Општи информации
Град Истанбул
Земја Турција

Змијскиот столб (турски: Yılanlı Sütun) - исто така познат ѝ како Серпентински столб, столбот Делфи, е антички бронзен столб кој се наоѓа на Хиподромот во Константинопол (познат како Atmeydanı "коњски плоштад" во османлискиот период) во градот Истанбул, Турција. Таа е дел од античките грчки стативи кои првично се наоѓале во Делфи, за да биде преместена во Константинопол во времето кога Константин I Велики ја преместил престолнината на Византија од Рим во Византион во 324 година. Столбот е висок 8 метри, и како таков останал до 17 век. Денеска, главата од змијата која стоела на врвот се наоѓа во Истанбулскиот археолошки музеј.[1]

Овој столб е еден од најстарите римски и византиски споменици во Истанбул кои се задржиле до денес. Тој бил посветен на Аполон.

Видете исто[уреди]

Наводи[уреди]

  1. Istanbul Governor's official website - The Serpent Column. web page

Натамошно читање[уреди]

  1. Volume 4 of the Cambridge Ancient History
  2. G.B.Grundy, The Great Persian War [library of US Congress, catalogue card number: 71-84875]
  3. Broken Bits of Byzantium (1891), by C. G. Curtis and Mary A. Walker, Part II, as referred to in Broken Bits of Byzantium by J. Freely in, Istanbul 1, Myth to Modernity, Selected Themes, p.23-24.

Надворешни врски[уреди]