Жан де Лафонтен

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Жан де Лафонтен (француски: Jean de La Fontaine; 8 јули 1621 - Париз, 13 април 1695) бил француски поет и баснописец. Има напишано 240 басни.Тој е еден од најголемите писатели на францускиот класицизам.Се вбројува во редот на најпознатите баснописци во светската литература.Лафонтен не е само баснописец, туку и поет,раскажувач, романсиер и комедиограф. Лафонтен потекнува од стара и богата фамилија.Се родил во градчето Шато, а учел во родното место и во Париз. На 20-годишна возраст стапил во братството на орторијанците со намера да стане духовно лице.Само по една година се откажал и се запишал на правниот факултет во Париз.По завршувањето на студиите бил примен за адвокат во парискиот Парламент.Ни оваа професија не му се допаднала, па се насoчил кон античките писатели и писателите од ренесансата.